Hlavní obsah

Murrayho zkažená rozlučka, hvězdná parťačka nenastoupila. Jeho matka zuří

Působila jako naprosté zjevení. Když neznámá osmnáctiletá slečna Emma Raducanuová v roce 2021 ovládla coby kvalifikantka slavné US Open, tenisový svět měl jasno - zrodila se nová superstar. Stejně rychle jako hvězda torontské rodačky zazářila, tak rychle začala pohasínat. Nic na tom nezměnil ani probíhající Wimbledon, kde navíc „zkazila“ rozlučku britské legendě Andymu Murraymu.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Emma Raducanuová na čtvrtfinále nedosáhla

Článek

Marně hledá stále teprve jednadvacetiletá Emma Racudanuová cestu, jak naplnit obrovská očekávání. Opakující se zranění i obrovský mediální tlak fanoušků a sponzorů, to vše stojí za tím, proč dcera rumunsko-čínských rodičů marně hledá ztracenou cestu na tenisové výsluní.

US Open tak paradoxně stále zůstává jediným turnajem, který Raducanová dosud ovládla. Od historického tažení v New Yorku vyhrála maximálně tři zápasy v řadě a z desátého místa se popadla až na současnou 135. pozici.

A svůj stín nepřekročila ani ve Wimbledonu, i když našlápnuto měla skvěle. Po úvodním skalpu Mexičanky Zarazuaové vyřadila ostřílenou Belgičanku Mertensovou, ale především světovou devítku Sakkariovou. To vše, aniž by ztratila jediný set. O to větší očekávání měl u britských diváků její osmifinálový duel s novozélandskou kvalifikantkou Lulu Sunovou.

Raducanuová se navíc odvážila k nečekanému kroku, když před singlovým zápasem odstoupila ze smíšené čtyřhry, kde měla nastoupit po boku loučícího se Andy Murrayho, pro kterého se mělo jednat o vůbec poslední vystoupení v tenisovém chrámu, který dvakrát ovládl.

„Bohužel jsem se dnes ráno probudila se ztuhlým pravým zápěstím. Proto jsem musela učinit složité rozhodnutí odstoupit z mixu. Strašně mě to mrzí, chtěla jsem s Andym hrát,“ uvedla Raducanuová v prohlášení.

S tím se však úplně nesrovnala matka britského tenisty Judie. „Velmi zajímavé, opravdu úžasné rozhodnutí,“ okomentovala bez bližšího vyjádření krok Raducanuové.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Lulu Sunová se raduje z postupu do čtvrtfinále

Ani odstoupení z mixu však Britce nepomohlo. Tenistka z Nového Zélandu Lulu Sunová, které patří 123. příčka, zvítězila po setech 6:2, 5:7, 6:2, a včetně kvalifikace tak vyhrála již sedmé utkání v řadě. Paradoxně zatím nejtěžší boj svedla ve druhém kole kvalifikace s Češkou Gabrielou Knutson, kterou srazila až v tiebreaku třetího setu.

„O něčem takovém jsem snila už jako dítě. Za vše jsem vděčná mé rodině. Jsem šťastná,“ říkala po zápase dojatá tenistka, která se stal první hráčkou z Nového Zélandu, která se v open éře tenisu dostala do grandslamového čtvrtfinále. V něm změří síly s Chorvatkou Donou Vekičovou.

Související témata: