Hlavní obsah

Světová jednička Vondroušové v semifinále Wimbledonu fandit nebude

Česká tenistka Markéta Vondroušová v úterý senzačně proklouzla mezi nejlepší čtyři hráčky třetího grandslamového turnaje sezony ve Wimbledonu a topila se ve štěstí. Důvod je jasný, už teď uhrála svůj nejlepší výsledek v All England Clubu a kromě bodů do žebříčku WTA se může těšit i na tučnou finanční odměnu. Teď už také přemožitelka Američanky Pegulaové ví, že během semifinále nebude v táboře fanoušků mít polskou světovou jedničku Igu Šwiatekovou. Ta o řekla novinářům po vyřazení z turnaje s Ukrajinkou Svitolinovou. „Teď budu fandit Elině. U sítě jsem jí řekla, že doufám, že turnaj vyhraje," uvedla Polka.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Česká tenistka Markéta Vondroušová v rozhodující sadě čtvrtfinále Wimbledonu prohrávala 1:4, ale následně získala pět her v řadě a slaví senzační postup.

Článek

Po vyřazení z grandslamového turnaje musela být světová jednička zklamaná, přesto před novináře nepřišla ve špatné náladě. „Možná to nebyl můj nejlepší výkon, ale vím, že jsem do toho dala všechno," svěřila se.

Před rokem balila ve Wimbledonu po třetím kole, byla hodně nervózní a vyčítala si chyby. Letošní vystoupení na travnatých dvorcích ukázala světovou jedničku v úplně jiném světle, a tak i prohru se Svitolinovou přijala více v klidu. „Je pro mě těžké říct, v čem jsem selhala. Když měl zápas přestávku, řešila jsem vše dokonce dvakrát se svým týmem. Zdálo se mi, že opakuji stejné chyby. Snažila jsem se trefovat údery lépe, ale prostě to nešlo," chrlila ze sebe tenistka, aniž by prozradila, co přesně jí trenérský tým radil.

Na druhou stranu dobře věděla, co fungovalo na straně soupeřky. „Hrála agresivně, velmi rychle. Nevím, jestli už někdy takhle hrála. Nastoupila jsem proti ní jen jednou, před lety v Římě. A trénovala jsem s ní v Austrálii, ale nepamatuji si, že by tenkrát tolik měnila rytmus a zrychlovala hru," konstatovala polská hráčka. „Ale vím přesně, proč to udělala. Je to nezbytné, pokud chcete vyhrávat tyhle zápasy. A když se přidaly nějaké moje chyby, které se neměly stát, tak jsem prohrála," konstatovala vítězka čtyř grandslamových titulů.

Semifinále očima experta
„Čekáme vyrovnaný zápas. Pro Svitolinu hovoří dobrý pohyb a vyrovnané údery. Slabinou je naopak hra na síti, které by mohla chytře hrající Vondroušová využít. Největším problémem Vondroušové může být slabší pohyb a určitá psychická labilita. Kurzovou favoritkou je Vondroušová (1,8:1), na kterou ale zatím míří u Chance méně vkladů než na její soupeřku. Na výhru ukrajinské tenistky bylo přijalo 79 % náběrů v kurzu 2,13:1. "
bookmaker Chance, Karel Brettschneider.

Se smíchem pak dodala, že konečně může říct, že má ráda trávu. „Sice jsem vyhrála wimbledonskou juniorku, ale trávu jsem ráda neměla. Nemohla jsem se na tomhle povrchu najít," přiznala. „Teď už to neplatí."

Na závěr povídání našla ještě jeden důvod, proč porážku od Svitolinové přijala bez větších nervů. „Je pravda, že je o něco jednodušší přijmout porážku, když prohrajete s někým, koho máte rádi. Teď budu fandit Elině. U sítě jsem jí řekal, že doufám, že turnaj vyhraje. Víte, jak to v tenise chodí – vyhrát grandslamový titul je těžké. Vím, že ona to opravdu moc chce," poznamenala Šwiateková.