Hlavní obsah

Brutálně prohrál na esa i vítězné údery. Světová jednička ale stejně slaví postup

Aktualizováno

Jak to jen dokázal? Vždyť poměr es byl 10:28, vítězných úderů dokonce 32:65! A přesto momentálně nejlepší tenista planety Jannik Sinner v italské bitvě druhého kola Wimbledonu jaksi přemohl krajana Mattea Berrettiniho. Potřeboval k tomu čtyři sety a tři tie breaky - 7:6, 7:6, 2:6, 7:6.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Jannik Sinner se raduje z postupu do třetího kola Wimbledonu.

Článek

Skoro čtyři hodiny trval souboj kamarádů, v němž byl první hráč světa sice favoritem, ale osmadvacetiletý Berrettini ve Wimbledonu už před třemi lety hrál finále, kdežto Sinnerovým maximem je loňské semifinále.

Letošní vítěz Australian Open svého staršího kolegu v posledních letech zastínil, jejich vzájemný duel ovšem přinesl fantastickou podívanou, ve které se Sinner ocitl pod Berrettiniho soustředěnou palbou.

„Jsme velmi dobří kamarádi, hrajeme spolu Davis Cup, občas taky společně trénujeme. Nastoupit proti Matteovi ve Wimbledonu je strašně těžké, z obou stran to byl ale moc dobrý tenis. A já měl v tie breacích občas trochu štěstí,“ hodnotila první italská světová jednička v dějinách.

Berrettiniho poslední tři sezony byly ovlivněny zraněními. V Itálii je nyní až sedmičkou, přesto je mezi fanoušky dál nesmírně oblíbený. „On totiž vypadá jako pravý Ital, líbí se mu holky, popularitu si užívá. To tady lidi milují,“ řekl Sport.cz daviscupový vítěz z roku 1980 Tomáš Šmíd, který na Apeninském poloostrově žije.

Ve světovém žebříčku figuruje Berrettini sice až na 59. místě, ale díky brutálnímu servisu a forhendu, doplněnému o nepříjemný bekhendový slajz a cit pro pohyb, patří na trávě možná mezi nejlepší pětku. Na Sinnera to ale stejně nestačilo. Jeho obrana, return i bekhend jsou na vyšší úrovni. Svůj nejlepší tenis si navíc jednička ATP šetřila na ty nejdůležitější chvilky.

„Věděl jsem, že pokud chci proti Matteovi vyhrát, musím zapnout. On tu byl ve finále, je to specialista na trávu. Byla to pro mě výzva a jsem velmi spokojený s tím, jak jsem se s tím vypořádal,“ líčil Sinner, který před Wimbledonem vyhrál turnaj v Halle.

A hlavně si vyzkoušel, co je na trávě důležité v tie breacích. V Německu jich odehrál sedm. První tři ztratil, pak čtyři ovládl. V All England Clubu má bilanci zkrácených her 3:0.

Ve třetím kole jde Sinner na Srba Kecmanoviče, Wimbledon se tak pomalu začíná těšit na Italův souboj s Carlosem Alcarazem. Jejich vzájemné duely zatím přinesly skóre 5:4 pro Španěla, který vyhrál poslední utkání v semifinále Roland Garros. Před dvěma lety v osmifinále Wimbledonu byl zase lepší Sinner. Letos by se jejich rivalita mohla na trávě prohloubit v semifinále.

  Skreč Krejčíková - Bouzasová Maneirová Skreč konec
20240706T14 : 00:00+0200
Krejčíková vs. Bouzasová Maneirová
Krejčíková vs. Bouzasová Maneirová
Krejčíková
Bouzasová Maneirová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.