Hlavní obsah

Soupeřku Krejčíkové nic nezviklá. S tenisem po sezoně končím, chci rodinu, říká Američanka

Ať vyhraje, nebo prohraje, na jejím rozhodnutí, seknout na konci sezony definitivně s profesionálním tenisem, to nic nezmění. Soupeřka Barbory Krejíčkové v pondělním osmifinále Wimbledonu Američanka Danielle Collinsová je pevně rozhodnutá. I kdyby ve třiceti vyhrála svůj premiérový grandslam.

Foto: Mosa'ab Elshamy, ČTK/AP

Danielle Collinsová ze Spojených států na Wimbledonu

Článek

Už byla sedmá na světě, teď je jedenáctá, v posledních měsících se jí daří. Ovládla tisícovku v Miami, turnaj v Charlestonu, v Římě se dostala do semifinále. V pořadí pro Turnaj mistryň je šestá. Že má formu, ukázala i na trávě ve třetím kole proti Brazilce Haddad-Maiaové, kterou přehrála dvakrát 6:4. A posléze emotivně vyprávěla, co má na srdci.

„Jsem někdo, kdo se nebojí být sám sebou. Myslím, že jako ženy bychom to měly opravdu přijmout a vzájemně se podporovat a umět tuto vášeň využít k tomu, aby nás podněcovala. Říkají nám, že jsme moc emocionální a frustrované. Já na to ale kašlu,“ prohlásila ohnivě Collinsová.

V jediném vzájemném duelu loni v San Diegu měla navrch Krejčíková, která si nyní v All England Clubu postupem do 4. kola vyrovnala osobní maximum z roku 2021. V prvním setu proti přemožitelce Markéty Vondroušové Španělce Jessice Bouzasové Maneirové získala osmnáct míčků v řadě. A soupeřka za stavu 6:0, 4:3 vzdala. Rozparáděná Collinsová ovšem bude složitější rébus k vyřešení.

„Danielle má velmi dobrou sezonu. Je to velmi solidní a kvalitní hráčka,“ řekla podle ČTK Krejčíková.

„Američanka je v současném tenise unikum, protože v něm je hodně hráček, a tím nechci nikoho urazit, které nedokončily základní vzdělání. Natož aby měly maturitu. Ale Collinsová je vysokoškolačka, která absolvovala ve Virginii, do profesionálního tenisu přišla později, přesto se dostala do top 10,“ připomněl expert Sport.cz Jan Kukal.

V sezoně 2025 už ale Collinsovou na profesionálních kurtech neuvidíme. „Své rozhodnutí neměním. Cítím, že spousta lidí by mě ráda viděla hrát i nadále, ale mám zdravotní problémy a s těmi je to pro mě mimo kurt složitější. Doufám, že to všichni dokážou respektovat. Je to emotivní a osobní záležitost,“ řekla Collinsová, jež se potýká s revmatoidní artritidou a endometriózou, které ovlivňují její schopnost otěhotnět.

„V tenise si užívám spoustu emocí a zábavy, ale jsou důležitější věci na světě. Na konci roku mi bude 31 let a jedním z mých největších plánů je založit rodinu. Čas už taky nehraje pro mě,“ zmínila Collinsová, kterou ranilo, když řada lidí její rozhodnutí zpochybňovala.

„Podstoupila jsem několik operací a navštívila řadu lékařů, kteří mi doporučili, že vzhledem k závažnosti mé endometriózy bych měla otěhotnět co nejdřív. Spousta lidí to ale není schopná pochopit. Kvůli tenisu jsem zmeškala spoustu věcí a už chci taky vést normální život,“ prohlásila Collinsová, jejímž největším grandslamovým výsledkem je předloňské finále Australian Open.