Hlavní obsah

Další český triumf ve Wimbledonu! Siniaková s parťačkou ovládly čtyřhru

Aktualizováno

Triumfem Barbory Krejčíkové ve dvouhře české stopy v galerii vítězek letošního Wimbledonu nekončí. Po boku Američanky Taylor Townsendové získala deblový primát Kateřina Sinikaová. Ve finále společně přemohly kanadsko-novozélandský pár Dabrowská, Routliffeová.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Vítězné Taylor Townsendová a Kateřina Siniaková.

Článek
Fotogalerie

Pro české fanoušky byl loňský rozchod úspěšného páru Krejčíková, Siniaková poměrně překvapivý, ale jak se ukazuje, nejspíš měl něco do sebe. „Byla to iniciativa z mé strany, chtěla jsem malou změnu. Domluvily jsme se v pohodě a nebráníme se, že se k sobě vrátíme. Myslím si, že nám to může prospět a že se můžeme vrátit ještě silnější,“ prohlásila Siniaková loni na finále Billie Jean King Cupu v Seville.

Zatímco Krejčíková v této sezoně hraje s Němkou Laurou Siegemundovou, Siniaková se dala dohromady s Australankou Storm Hunterovou, která se ale před antukovou sezonou zranila, a tak se česká tenistka dala dohromady s Townsendovou. Ta ale na Roland Garros kvůli zdravotním problémům startovat nemohla, doporučila však za sebe kamarádku Coco Gauffovou. A provizorní česko-americký pár se všemi soupeřkami na French Open zatočil.

„Nejdřív jsem v Paříži ani nechtěla hrát. Pak se zranila i Taylor. Když mi psala, že bych si mohla zahrát s Kateřinou, tak jsem si hned řekla: Jo, půjdu do toho!“ líčila Gauffová. „Díky tomu, že jsme dobré hráčky, jak ve dvouhře, tak ve čtyřhře, tak to nebylo těžké se sladit,“ tvrdila Siniaková.

S Townsendovou je ale sehranější, což dokázala ve wimbledonském finále. A získala tak už svůj devátý grandslamový titul v deblu. Sedm jich má ze společného působení s Krejčíkovou.

Český pár se dá ale znovu dohromady na olympiádě v Paříži, kde obhajuje zlato z Tokia. Ještě před odletem do Francie by si měly Krejčíková se Siniakovou vyzkoušet antuku na turnaji Livesport Prague Open na kurtech Sparty ve Stromovce.

Heliövaara a Patten získali první grandslamový titul

Fin Harri Heliövaara a Brit Henry Patten získali ve Wimbledonu premiérový grandslamový titul ve čtyřhře. Nenasazený pár zdolal v takřka tříhodinovém dramatickém finále turnajové patnáctky Maxe Purcella a Jordana Thompsona z Austrálie 6:7, 7:6, 7:6.

Pětatřicetiletý Heliövaara a o sedm let mladší Patten měli podle statistik v zápase o deset vyhraných míčů méně a nevypracovali si ani jeden brejkbol. Ve třech tie-breacích ale dokázali vydřít vítězství a korunovali svou tříměsíční spolupráci.

Ve všech koncovkách setů přitom ztráceli a dotahovali. V prvním tie-breaku zlikvidovali manko 1:7 a prohráli ho až 7:9. Ve druhém setu odvrátili tři mečboly a získali ho ve zkrácené hře 10:8. V rozhodujícím třetím tie-breaku pak soupeře k dalšímu mečbolu nepustili a sami naopak druhý proměnili a stanovili skóre na 11:9.

Purcell nedokázal navázat na deblový titul, který na londýnské trávě získal v roce 2022 s krajanem Matthewem Ebdenem. Thompson byl v grandslamovém finále stejně jako oba vítězové poprvé.

Patten, který ve Wimbledonu startoval teprve podruhé v kariéře, se stal třetím britským vítězem čtyřhry v open éře. Napodobil loňský úspěch Neala Skupskiho, v roce 2012 titul slavil Jonathan Marray. Heliövaara uspěl jako první Fin v historii.

Tenisový grandslam Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 50 milionů liber)
Čtyřhra žen - finále
Siniaková, Townsendová - Dabrowská, Routliffeová 7:6 (5), 7:6 (1)
Další výsledky
Muži:
Čtyřhra - finále:
Heliövaara, Patten (Fin./Brit.) - Purcell, Thompson (15-Austr.) 6:7 (7:9), 7:6 (10:8), 7:6 (11:9).
Ženy:
Dvouhra - finále:
KREJČÍKOVÁ (31-ČR) - Paoliniová (7-It.) 6:2, 2:6, 6:4.
Junioři:
Čtyřhra - semifinále:
KLIMAS, KUMSTÁT (ČR) - Exsted, Woestendick (7-USA) 6:4, 7:5.
Juniorky:
Dvouhra - semifinále:
Jamrichová (1-SR) - VALDMANNOVÁ(ČR) 6:0, 6:2.
Čtyřhra - semifinále:
Stojsavljevicová, Xuová (7-Brit.) - PAŠTIKOVÁ, Stuseková (ČR/Něm.) 6:4, 6:1.