Hlavní obsah

Servisem vpřed! Do boje o finále poslala Krejčíkovou nečekaná zbraň. Wimbledon žasne

Za úvodní čtyři zápasy na Wimbledonu trefila Barbora Krejčíková 11 es a napáchala 22 dvojchyb. Kdo by si myslel, že zrovna z podání se stane zbraň, která české tenistce ukáže cestu do grandslamového semifinále?

Foto: Mosa'ab Elshamy, ČTK/AP

Barbora Krejčíková slaví postup do semifinále Wimbledonu

Článek
Fotogalerie

První set středečního utkání na kurtu č. 1 naznačil Jeleně Ostapenkové, že tentokrát narazila. Nevyzpytatelná Lotyška své dosavadní zápasy zvládala naprosto suverénně. Soupeřkám povolila maximálně pět gamů, když nedala šanci ani přemožitelce světové jedničky Igy Šwiatekové Julii Putincevové z Kazachstánu. Z mnoha stran byla šampionka z Roland Garros 2017 pasována na jednu z hlavních favoritek na titul. Až do souboje s Krejčíkovou, který Češka ovládla 6:4, 7:6.

Své představení přitom začala dvěma dvojchybami, těžko v tu chvíli někdo tipoval, že Ostapenkové při svém podání nedá v úvodním dějství vůbec „čuchnout“. Když v 19 případech trefila první servis, osmnáctkrát si připsala bod (úspěšnost 95 procent). A jakmile jí soupeřka nabídla jeden brejkbol, hladově po něm chňapla. Lotyšce do konce sady stejnou možnost nedala.

„Při jejím stylu hry je naprosto zásadní sebevědomí. Pokud je Barbora uvolněná, je neuvěřitelná,“ pravil během French Open prorocky jeho trojnásobný vítěz Mats Wilander (1982, 1985, 1988).

Ještě na konci května ve Francii působila Krejčíková trochu vyhasle, teď se tu po wimbledonském pažitu prohání hráčka plná energie, která má dokonale v oku geometrii travnatého kurtu a z nečekaných úhlů dokáže pálit zabijácké údery. Konečná bilance pěti es a tří dvojchyb v zápase s Ostapenkovou sice nevypadá nijak zázračně, ale to jsou údaje, které zdaleka nevyjadřují, jak si Krejčíková na servisu pomohla.

„Bylo to pro mě velmi těžké období, ještě před začátkem Wimbledonu tam byly pochybnosti. Moc děkuju svým klukům, celému trenérskému týmu. Jsem extrémně šťastná, že jsem se nevzdala a teď tady mohu stát jako semifinalistka,“ zářila vítězka, která se ve virtuálním světovém žebříčku posunula o 14 míst na 18. příčku hned za Markétu Vondroušovou.

Ve druhé sadě skvělá čísla Krejčíkové po prvním servisu sice spadla, ale pořád ovládla 71 procent výměn. Ostapenková se po prvním podání dostala na 59 procent, což byl důležitý faktor při stíhací jízdě Češky, která z 1:4 otočila na 5:4. V tie-breaku pak měla navrch (7:4).

„Krejčíková má jedinečnou úderovou schopnost, která je mezi hráči i hráčkami velmi vzácná. Když její hra neklape, může působit poněkud nevyzpytatelně. Je to však stále vynikající tenistka, která dokáže hrát winnery, když je plně fit a soustředěná,“ rozebíral plamenně Wilander.

Jízda Krejčíková je v All-England Clubu přesto stále přijímána s jistým údivem. Favoritkou sázkařů nebyla v prvním kole proti Rusce Kuděrmetovové, v osmifinále proti Američance Collinsové ani proti Ostapenkové. A stejně osmadvacetiletá Češka bude ve čtvrtek odpoledne čelit wimbledonské šampionce z roku 2022 Jeleně Rybakinové z Kazachstánu. O to víc bude potřebovat, aby ji servis znovu podržel.

Zatím ale wimbledonský slalom Krejčíkové mezi soupeřkami připomíná loňský tanec na trávě v podání nenasazené Vondroušové. Experti jí také prorokovali brzký konec. Ne? Tak teď. Zase nic? Ale teď už určitě… A skončilo to focením se šampionskou trofejí.

Krejčíková je od ní vzdálená dvě výhry. Kdo by si na to před šesti týdny vsadil?