Hlavní obsah

Fritz - Zverev 4:6, 6:7, 6:4, 7:6, 6:3Fritz předvedl velký obrat a je ve čtvrtfinále Wimbledonu, Djokovič dominoval

Aktualizováno

Americký tenista Taylor Fritz otočil osmifinále Wimbledonu proti Němci Alexanderu Zverevovi ze stavu 0:2 na sety a nasazenou čtyřku porazil 4:6, 6:7, 6:4, 7:6 a 6:3. Šestadvacetiletý rodák z Kalifornie je mezi nejlepšími osmi na londýnské trávě podruhé v kariéře, naopak o rok staršímu Zverevovi útok na první wimbledonské čtvrtfinále opět nevyšel.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Taylor Fritz slaví po obratu postup do čtvrtfinále Wimbledonu.

Článek

Do svého patnáctého wimbledonského čtvrtfinále prošel sedminásobný šampion Novak Djokovič ze Srbska, jenž bez větších problémů vyhrál 6:3, 6:4, 6:2 nad dánským tenistou Holgerem Runem. Sedmatřicetiletý bělehradský rodák, který se snaží vyrovnat osm wimbledonských triumfů Švýcara Rogera Federera, se ve středu v jubilejním 60. grandslamovém čtvrtfinále střetne s Alexem de Minaurem. Devátý nasazený Australan dnes v osmifinále zdolal 6:2, 6:4, 4:6, 6:3 Francouze Arthura Filse.

Do čtvrtfinále postoupila předloňská šampionka Jelena Rybakinová z  Kazachstánu. Ruská tenistka Anna Kalinská za stavu 6:3, 3:0 pro Rybakinovou utkání vzdala kvůli zranění pravého předloktí. Nasazená čtyřka a aktuálně nejvýše postavená hráčka v turnaji příště narazí na nasazenou jednadvacítku Ukrajinku Elinu Svitolinovou, která porazila Číňanku Wang Sin-jü 6:2, 6:1. Lotyška Jelena Ostapenková zdolala Julii Putincevovou z Kazachstánu 6:2, 6:3 a ve čtvrtfinále se utká s Barborou Krejčíkovou.

Olympijského vítěze Zvereva limitovalo především v závěru tři a půl hodiny dlouhého zápasu s Fritzem zabandážované levé koleno, které si zranil před dvěma dny v utkání proti domácímu Cameronu Norriemu. Nezopakuje tak postup do finále z předchozího grandslamu Roland Garros.

„Myslím, že bylo docela zjevné, že jsem nebyl stoprocentně v pořádku. Nemohl jsem se hýbat, neběhal jsem za kraťasy. Ve čtvrtém a pátém setu jsem měl fakt velké problémy s podáním, nemohl jsem se odrazit z nohy, abych vygeneroval nějakou sílu,“ postěžoval si hamburský rodák.

Dva a půl setu přitom Zverev předváděl dominantní tenis a svou sérii udržených podání na turnaji protáhl na 56 gamů. Za stavu 4:4 ve třetím setu však dvojchybou pomohl Fritzovi k nečekanému brejku a Američan od tohoto momentu zápasu vládl.

„Měl jsem pocit, že hraju dobře, i když prohrávám 0:2 na sety. Říkal jsem si, že by bylo nanic, kdybych prohrál ve třech setech, když hraju tak dobře. Prostě jsem si věřil,“ uvedl dvanáctý hráč žebříčku Fritz, jenž postupem do čtvrtfinále vyrovnal svůj nejlepší výsledek na grandslamech. „Je úžasné dokázat něco takového na Centrálním dvorci ve Wimbledonu,“ dodal Američan. V dalším kole se střetne s Italem Lorenzem Musettim, který zdolal Francouze Giovanniho Mpetshi Perricarda 4:6, 6:3, 6:3, 6:2.

Fritz se Zverevem odehráli už 35. pětisetový zápas v letošním Wimbledonu, čímž vyrovnali rekord na grandslamech v Open éře počítané od roku 1968. Američanův obrat z 0:2 na sety byl už jedenáctý v tomto ročníku Wimbledonu, což je nejvíc v historii turnaje.

Rybakinová je ve čtvrtfinále Wimbledonu potřetí za sebou. Během odehraných 51 minut zaznamenala 25 vítězných míčů a sedm es. Nasazená sedmnáctka a dřívější přemožitelka Marie Bouzkové Kalinská vedla v prvním setu díky brzkému brejku 3:1. Rybakinová ale srovnala a Ruska si po sedmém gamu vzala pauzu na ošetření. Poté, co prohrála dalších pět her, duel vzdala.

Loňská semifinalistka Svitolinová povolila 42. hráčce světa a přemožitelce Jessiky Pegulaové z 2. kola Wang Sin-jü jen tři gamy. Rodačka z Oděsy vyjádřila v emotivním pozápasovém rozhovoru podporu své zemi, která ráno čelila ruským vzdušným útokům. V Kyjevě a Dněpropetrovské oblasti si vyžádaly 31 mrtvých a 125 zraněných.

„Pro Ukrajince je to velice složitý den. Od samého rána je těžké číst jakékoliv zprávy. Takže ano, nebylo snadné se dnes soustředit na zápas,“ řekla se slzami v očích Svitolinová, která měla při zápase připnutou černou stuhu.

Postup mezi osm nejlepších hráček vybojovala také turnajová třináctka Ostapenková, která vyřadila Putincevovou za 69 minut. Přemožitelku světové jedničky Polky Igy Šwiatekové předčila v počtu vítězných míčů 29:8. Do čtvrtfinále Wimbledonu prošla potřetí v kariéře a po šesti letech. V něm se utká s vítězkou dnešního duelu mezi Krejčíkovou a Američankou Danielle Collinsovou.

Tenisový grandslam Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 50 milionů liber):
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Musetti (25-It.) - Mpetshi Perricard (Fr.) 4:6, 6:3, 6:3, 6:2.
De Minaur (9-Austr.) - Fils (Fr.) 6:2, 6:4, 4:6, 6:3.
Fritz (13-USA) - Zverev (4-Něm.) 4:6, 6:7 (4:7), 6:4, 7:6 (7:3), 6:3.
Djokovič (2-Srb.) - Rune (15-Dán.) 6:3, 6:4, 6:2.
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Rybakinová (4-Kaz.) - Kalinská (17-Rus.) 6:3, 3:0 skreč
Svitolinová (21-Ukr.) - Wang Sin-jü (Čína) 6:2, 6:1
Ostapenková (13-Lot.) - Putincevová (Kaz.) 6:2, 6:3
Další tenisové výsledky ZDE
Související témata: