Hlavní obsah

Krejčíková, sestry Williamsovy, a už nikdo. Česká tenistka vstupuje do historie

Do Wimbledonu vstupovala bez větších ambicí. Zraněními sužovaná Barbora Krejčíková navíc dobře věděla, že nejslavnější turnaj světa je jediným z grandslamů, kde se neprobila aspoň do čtvrtfinále. To vše už neplatí. Brněnská rodačka v All England Clubu řádí a po čtvrtfinálovém skalpu Ostapenkové si zahraje o finále. Už teď však česká tenistka dosáhla jedinečného unikátu, kterým se kromě ní mohou pyšnit již jen legendární sestry Williamsovy.

Foto: Mosa'ab Elshamy, ČTK/AP

Barbora Krejčíková se raduje z postupu do semifinále Wimbledonu

Článek

Nahoru, dolů, znovu nahoru a zase dolů. Tak nějak probíhají poslední sezony vítězky French Open z roku 2021 Barbory Krejčíkové. A letošní sezona není jiná. Na začátku roku zazářila na Australian Open, kde se zastavila až o běloruskou ranařku a pozdější vítězku Arynu Sabalenkovou. Následovaly rychlé konce na turnajích v Abú Dhabí, Stuttgartu, Madridu, Štrasburku a French Open, Birminghamu a Eastbournu, kde Češka posbírala dohromady tři výhry.

Až přišel Wimbledon. Bez stresu hrající Krejčíková poslala balit kufry už pět tenistek, naposledy její řádění odnesla rozjetá Lotyška Ostapenková, která do té doby ztratila v zápase maximálně pět her. České soupeřce však podlehla ve dvou setech 4:6, 6:7.

„Bylo to velmi těžké období a ještě před začátkem turnaje tam byly nějaké pochybnosti. Jsem strašně ráda, že se nevzdávám a postoupila jsem tady do semifinále. Nemám slov. Před chvílí jsem si řekla, že nechám na kurtu všechno, co v sobě mám, abych vyhrála. A jsem za to moc šťastná. Prožívám teď neuvěřitelné chvíle,“ uvedla v pozápasovém rozhovoru Krejčíková.

Foto: Paul Childs, Reuters

Barbora Krejčíková v boji o semifinále Wimbledonu

Už před čtvrtfinálovým bojem s Ostapenkovou si však Krejčíková připsala jeden mimořádně úspěšný zápis. Kromě legendárních sester Williamsových se totiž jako jediná hráčka v 21. století zapsala mezi tenistky, které ovládly všechny čtyři grandslamové turnaje ve čtyřhře a zároveň se na každém z nich dostaly do singlového čtvrtfinále.

„Člověk si ani neuvědomí, co všechno zvládnul a že se vlastně nemusí tolik stresovat, jak se mi to někdy stává. Říkám si, že jsem toho ještě dokázala málo, je tedy hezké slyšet od někoho jiného než od svého týmu a mých blízkých, že je má kariéra úspěšná,“ říkala ještě před čtvrtfinálovým duelem česká legenda.

Krejčíková se v boji o wimbledonské finále utká s kazachstánskou hvězdou Jelenou Rybakinovou, která svůj jediný grandslamový titul slavila právě na slavné londýnské trávě v roce 2022. Rodačka z Moskvy na své cestě do semifinále přišla o jediný set, s českou soupeřkou však sehrála zatím dva duely, z obou odcházela poražená.