Hlavní obsah

Sen se stal skutečností! Krejčíková opanovala Wimbledon

Aktualizováno

Loupež po italsku se nekonala. Barbora Krejčíková je novou wimbledonskou šampionkou! Na trůnu královny travnatého grandslamu česká tenistka navázala na loňské senzační představení Markéty Vondroušové. Finálový duel s Jasmine Paoliniovou získala po setech 6:2, 2:6, 6:4! Po French Open 2021 tak vyhrála svůj druhý velký titul v singlu.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Barbora Krejčíková s trofejí pro vítězku Wimbledonu

Článek
Fotogalerie

13. července 2024 z rukou šéfky wimbledonského klubu Debbie Jevansové převzala trofej Venus Rosewater, slavný talíř pro vítězky na grandslamové trávě.

„Těžko popsat, jak se cítím,“ žasla Krejčíková, která se díky triumfu posune o 22 míst na 10. příčku světového žebříčku. K tomu jistě potěší i prémie 2,7 milionu libert hrubého (asi 80 milionů korun.

Před zraky velkých hráček tenisové minulosti Billie Jean Kingové a Martiny Navrátilové rozehrála osmadvacetiletá Češka zápas naprosto ohromujícím způsobem. Bez známek nervozity byla přesná na podání, úžasná na forhendu a soupeřku okamžitě dostala pod tlak i prolomeným servisem.

Pětatřicet minut trvalo Krejčíkové, než získala první sadu. Drobná Italka dělala, co mohla, zkoušela kraťasy, náběhy na síť po servisu. Všechno málo platné.

Po úvodním setu však Paoliniová na několik minut zmizela v šatně, aby po návratu vyhrála tři gamy v řadě, což vyvolalo nadšení u publika, v němž nechyběly bývalé wimbledonské šampionky Conchita Martinezová, Maria Šarapovová a Marion Bartoliová ani herecké celebrity jako Tom Cruise či Hugh „Wolverine“ Jackman.

Italka zvýšila razanci úderů, naopak Krejčíková na dvacet minut vypadla z rytmu. Dvěma odvrácenými brejkboly ve čtvrtém gamu se zase vrátila do hry. Jistotu, s jakou Paoliniová najednou ovládala centrkurt a vyhrávala ty spektakulárnější výměny, ale narušit nedokázala.

Po druhém dějství odběhla však do šatny pro změnu Krejčíková a ve třetí sadě Italku zase přibrzdila. V těch chvílích to bylo pravé finále. A Češka v něm šla štěstí naproti. V sedmém gamu rozehrála několik filigránských výměn. Paoliniová při brejkbolu zahrála na podání těsný aut a vzápětí se servisem znovu netrefila do vymezené zóny. To byla zlomová chvíle.

Šestadvacet let po wimbledonském triumfu své bývalé trenérky Jany Novotné kráčela Krejčíková pro trofej, kterou v tomto tisíciletí dvakrát zvedla nad hlavu i Petra Kvitová (2011, 2014).

S novými míči servírovala Krejčíková na ukončení zápasu, ale zápletka se po několika jejích chybičkách ještě zašmodrchala. První mečbol uspěchala, když bekhend trefila daleko za čáru. Druhý si vypracovala esem, ale další bekhend napálila do sítě. Do třetice už to ale vyšlo. Mocný servis Krejčíkové už Italka neměla šanci vrátit do kurtu. Třikrát vivat wimbledonské královně!

Tenisový grandslam Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 50 milionů liber)
Ženy:
Dvouhra – finále:
Krejčíková (31-ČR) - Paoliniová (7-It.) 6:2, 2:6, 6:4.
Jak si vedla Kateřina Siniaková ve finále čtyřhry
Junioři:
Čtyřhra - semifinále:
Klimas, Kumstát (ČR) - Exsted, Woestendick (7-USA) 6:4, 7:5.
Juniorky:
Dvouhra - semifinále:
Jamrichová (1-SR) - Valdmannová (ČR) 6:0, 6:2.
Čtyřhra - semifinále:
Stojsavljevicová, Xuová (7-Brit.) - Paštiková, Stuseková (ČR/Něm.) 6:4, 6:1.