Hlavní obsah

Kontroverzní plán má zelenou. Wimbledon by se měl významně rozšířit

Areál nejstaršího tenisového turnaje na světě by se měl výrazně rozšířit. Zástupci Wimbledonu získali od Londýnské radnice povolení k rozsáhlé expanzi. Po letech sporů a intenzivního odporu ze strany místních obyvatel i politiků byl schválen plán na výstavbu nového stadionu s kapacitou 8 tisíc míst, k tomu by navíc mělo přibýt 38 nových kurtů. Stavba by se měla uskutečnit na místě bývalého golfového klubu, který se nachází hned vedle hlavního areálu v jihozápadním Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Andy Murray v areálu Wimbledonu (ilustrační snímek)

Článek

Ambiciózní projekt, známý také jako AELTC Wimbledon Park Project, by měl přinést nejen nové tréninkové plochy a modernizovanější zázemí pro hráče, ale také možnost, že se kvalifikace travnatého grandslamu bude konat přímo na místě Wimbledonu. To doteď nebylo možné primárně kvůli kvalitě trávy, aby dokázala pokrýt nabitý program hlavního turnaje. Kvalifikace se tak odehrávala o několik kilometrů dále na kurtech v Roehamptonu.

Schválený plán by měl zahrnovat rovněž nové parky, které mají být přístupné veřejnosti, a slibuje vznik řady pracovních míst. Kompletní výstavba areálu by měla vyjít na 200 milionů liber (přibližně 6 miliard korun).

Místním obyvatelům se však plán pro výstavbu tuze nelíbí. Namítají, že jim nový areál sebere volnou zeleň z jejich okolí. Další výtkou je environmentální dopad stavby, která by měla probíhat šest let. Výstavba by přinesla i kácení stromů, což by místnímu prostředí podle nich neprospělo. Organizátoři oponují, že v plánu se počítá s vysázením nových stromů, podle odpůrců se však jedná o slabou útěchu.

Kritici také zmiňují, že je tímto porušována dohoda z roku 1993, kdy byl pozemek zakoupen s tím, že se na něm nebude nic stavět.

Jednou z nejhlasitějších odpůrkyň projektu je 99letá britská herečka Thelma Rubyová, jež žije v těsné blízkosti areálu. Ta prohlásila, že je připravena se k pozemku připoutat, aby zabránila jeho narušení. „Z této krásné krajiny čerpám sílu a inspiraci. Výstavba nových kurtů by zničila něco nenahraditelného,“ řekla Rubyová a dodala, že krajina byla navržena známým architektem Capability Brownem.

O návrhu panovala neshoda mezi územními celky, rozhodnutí tak musela učinit Londýnská radnice. Starosta Sadiq Khan se však kvůli možnému střetu zájmů rozhodnutí vzdal, odpovědnost tak padla na zástupce starosty Julese Pipea. Ten po několika hodinách debaty dal plánu zelenou. Podle jeho slov plán přinese významné ekonomické přínosy pro Londýn i celé Spojené království.

Odpůrci projektu už oznámili, že budou žádat o soudní přezkoumání. Pokud však u soudu neuspějí, nový areál by se měl otevřít mezi lety 2030 a 2033. Celková kapacita Wimbledonu by se tak zvýšila z 42 tisíc na 50 tisíc diváků.

Související témata: