Hlavní obsah

Jak to ty Češky zvládají? diví se v zahraničí nad dalším triumfem

Za posledních čtrnáct let je česká vlaječka u jmen vítězek ženské dvouhry na Wimbledonu hned čtyřikrát. Dvě tam zapíchla Petra Kvitova (2011, 2014), po jedné díky loňskému triumfu Markéta Vondroušová a letos pak Barbora Krejčíková. A tenisový svět se zase jednou diví. Jak to ty Češky zvládají?

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Česká tenistka Barbora Krejčíková líbající wimbledonskou trofej

Článek

USA si od roku 2011 připsaly tři tituly v All England Clubu zásluhou Sereny Williamsové. Dalších šest zemí (Francie, Německo, Španělsko, Rumunsko, Austrálie, Kazachstán) v tomto období oslavovalo po jednom triumfu své hráčky na travnatém grandslamu.

„Co je to s českými tenistkami a Wimbledonem? Krejčíková je za minulých deset let třetí šampionkou země, která má jen 10,6 milionu obyvatel,“ podivují se v deníku Guardian. Vždyť jen v samotném Londýně žije devět milionů lidí, britská tenisová asociace disponuje ohromnými finančními možnostmi a stejně jsou to Češky, které po Wimbledonu mají sedm hráček v první padesátce, zatímco Britky jednu. Při pohledu na nekončící řadu juniorských úspěchů se navíc zdá, že je zaděláno na další a další české úspěchy.

Jakou sílu může mít tradice, ukázal i letošní pochod Krejčíkové za slavnou trofejí. Znásobený o fakt, že její mentorkou byla vítězka Wimbledonu 1998 Jana Novotná.

„Bylo to pro mě velice emocionální,“ řekla Krejčíková, když viděla své jméno na stěně vítězek turnaje ve společnosti předčasně zesnulé trenérky. „Jana by byla ohromně šťastná a hrdá,“ prohlásila nová šampionka, která zmínila, že si s Novotnou často povídá ve snech…

Kontinuita je důležitým stavebním prvkem českých vavřínů. Vždyť Novotnou motivovaly i výsledky Martiny Navrátilové, kterou zase připravovala vůbec první česká finalistka wimbledonské dvouhry (1962) Věra Suková. I Kvitová si brala příklad z Novotné a její premiérový grandslamový titul z roku 2011 byl zase silnou inspirační vlnou pro nastupující generaci Krejčíkové, Vondroušové, Karolíny Muchové…

„Petra triumfem ve Wimbledonu motivovala ostatní holky. Najednou viděly souputnici z Fulneku, která vyrostla v normálních podmínkách, bez extrémní finanční podpory, nebyla v žádné slavné akademii. Řada holek si řekla: Ono to jde, pojďme to taky zkusit,“ připomněl v jednom z rozhovorů pro Sport.cz kouč David Kotyza.

Ten kromě Kvitové vedl i Karolínu Plíškovou, Barboru Strýcovou, Muchovou. Co jméno, to pojem, který znají tenisoví fanoušci po celém světě. Teď je členem týmu Lindy Noskové, druhé nejvýše postavené teenagerky ve světovém žebříčku. V 19 letech je na 26. místě.

I Nosková už párkrát zmínila, jak coby dítě zírala na wimbledonská finále s účastí Kvitové. Takže je klidně možné, že u televize v sobotu Krejčíkové fandila dívka, kterou za pár let budeme titulovat slovem šampionka.