Hlavní obsah

Italský tisk k triumfu Krejčíkové: Smrtící dvojchyba a Novotná jako anděl strážný

Příliš mnoho chyb v posledním setu připravilo italskou tenistku Jasmine Paoliniovou o nejslavnější grandslamový titul, když dnes ve finále Wimbledonu podlehla ve třech sadách Barboře Krejčíkové. Italský deník Corriere della Sera na svém webu píše, že česká hráčka v závěru napínavého utkání „za asistence svého anděla strážného Jany Novotné, trenérky, která ve 49 letech zemřela na rakovinu, našla prostředky, aby nespadla do propasti“, navzdory tomu, že se jí nepodařilo proměnit první dva mečboly.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Radost Barbory Krejčíkové po vítězném úderu

Článek

Paoliniová, která byla první Italkou ve wimbledonském finále v open éře, a jak píše Corriere della Sera, „první ženou předurčenou dostat se až na Měsíc“, se zastavila těsně před cílem.

„Byla to smrtící dvojchyba Jasmine Paoliniové v sedmé hře třetího setu napínavého finále, která Češce Barboře Krejčíkové zajistila vedení, jež Italka nedokázala překonat navzdory dvěma brejkbolům za stavu 5:4 v nekonečné hře, která připomínala pasáž z filmu Woodyho Allena Match Point – Hra osudu,“ poznamenává Corriere della Sera.

Foto: Mosa'ab Elshamy, ČTK/AP

Jasmine Paolinová schovala po prohraném míči hlavu do dlaní

Podle něj ale nejde o konec pohádky drobné italské hráčky, nýbrž o pokračování snu, který letos začal jejím vítězství na turnaji v Dubaji, pokračoval účastí ve finále Roland Garros a vyvrcholil v Londýně. Britskou metropoli si Paoliniová podmanila svou energií, neuvěřitelným pohybem po kurtu i vítězstvím v dramatickém semifinále nad Donnou Vekičovou.

I když se královnou Wimbledonu stala Krejčíková, které aplaudovalo i „její veličenstvo Martina Navrátilová“, zůstane v srdci Wimbledonu rodačka z italského Castelnuova di Garfagnana, „která se narodila, aby běhala, trochu přepisovala dějiny a vždy se usmívala, i když jí bylo do pláče“, uzavírá Corriere della Sera.

„Velká smůla Paoliniové, Wimbledon zůstává dál snem,“ píše na svém webu Gazzetta dello Sport. Podle něj se zázrak ve Wimbledonu nekonal. Výkon italské hráčky ale označil za neuvěřitelný, protože na tamních trávnících před letošním ročníkem nikdy nevyhrála jediný zápas.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Bývalá hvězdná tenistka Martina Navrátilová se na finále Wimbledonu přijela podívat na vlastní oči

Může se ale radovat, že po turnaji postoupí na páté místo světového žebříčku a také ze zisku karty pro členy All England Clubu, což je výsada vyhrazená finalistům neslavnějšího grandslamového turnaje.

Deníky La Stampa a La Reppublica přinesly reportáž z toskánské lázeňské obce Bagni di Luca, odkud Paoliniová pochází. Celé městečko sledovalo finále na velkoplošné obrazovce, a i když domácí šampionka nevyhrála, byli na ni všichni velmi hrdí. „Bojovala až do konce jako lvice, jakmile se vrátí, uspořádáme oslavu,“ řekl starosta Paolo Michelini.