Hlavní obsah

Rozladěný Djokovič. Na mě si nepřijdete, vzkázal wimbledonskému publiku

Kontroverzní chvíle ho provázejí po celou kariéru. Na další takovou došlo přímo v tenisové mekce. Diváci na wimbledonském centrkurtu byli svědky zhrzeného vystoupení Srba Novaka Djokoviče po osmifinálovém vítězství 6:3, 6:4, 6:2 nad Dánem Holgerem Runem.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Novak Djokovič a jeho řeč k londýnskému publiku

Článek

Po ztracených setech s domácím Fearnleym ve druhém kole i s Australanem Popyrinem o kolo později přišla konečně hladká výhra. Srbský šampion však během pozápasového rozhovoru přímo na kurtu překvapil všechny fanoušky.

„Díky všem, kteří jste zůstali až do konce a máte respekt k nám hráčům,“ začal svůj pozápasový rozhovor Djokovič. „Ale pro vás, kteří nerespektujete hráče, v tomto případě mě, mám jeden vzkaz,“ pokračoval sedmatřicetiletý Srb.

V průběhu duelu měl totiž pocit, že na něj diváci bučí.

„Gooooood night,“ spustila světová dvojka, načež anglický výraz pro přání dobré noci s extrémně protaženou výslovností ještě dvakrát zopakovala.

Čtyřiadvacetinásobný grandslamový šampion tak chtěl fanouškům vrátit jejich bučení (anglicky boo – pozn. aut.) na svou osobu. Sám se ale zmýlil, na což ho upozornil i moderátor přímo na centrkurtu. Fanoušci totiž nebučeli na Srba, nýbrž podporovali jeho soupeře.

Jeden z favoritů turnaje měl ale jasno. „Ne, tohle nemůžu akceptovat. To, že fandili Runemu je pouze zástěrka pro jejich bučení. Podívejte se, na tour jsem přes 20 let a hrál jsem v daleko nepřátelštějším prostředí. Znám tyhle triky. Na mě si nepřijdete!“

Tentokrát byl ovšem Djokovič opravdu vedle, což ostatně potvrdil i jednadvacetiletý Dán na tiskové konferenci. „Všichni víme, co se stalo. Diváci skandovali moje jméno.“

„Celé to začalo na US Open před třemi lety. Když fanoušci začali skandovat moje jméno, trochu to znělo, jako kdyby na Novaka bučeli. Poté jsme spolu hráli v Itálii nebo Francii, kde ale vyslovují mé příjmení odlišně, tak to bylo v pohodě. Jenže nyní jsme v Anglii, takže to znovu mohlo trochu připomínat situaci z New Yorku. Jsem si ale jistý, že skandovali moje jméno, Novaka nijak neuráželi.“

Djokovič, který se v Londýně nikdy nemohl spolehnout na podporu publika, se v boji o semifinále střetne ve středu s Australanem Alexem De Minaurem.

Související témata: