Hlavní obsah

Vzpomněl jsem si na Jirku… Menšík utekl z mečbolů a tři Češi jsou ve třetím kole

V posledních letech je to věc zcela nevídaná. Tři čeští muži si zahrají ve třetím kole grandslamového turnaje. Mezi 32 nejlepších se po Jiřím Lehečkovi a Tomáši Macháčovi protáhl i stále ještě 18letý Jakub Menšík. V zápase s australským držitelem divoké karty Tristanem Schoolkatem na to spotřeboval pět setů, na kurtu se bil přes čtyři a čtvrt hodiny.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Jakub Menšík si v New Yorku zahraje třetí kolo.

Článek

Začínal za světla, končil za tmy. S Menšíkovým výkonem to bylo přesně naopak. Z příšeří se vydrápal do záře reflektorů a svůj velkolepý obrat slavil podobně divoce jako Lehečka, který o den dřív Američana Mitchella Kruegera zlomil po čtyřech hodinách, ačkoli v utkání prohrával už 6:7, 0:6, 0:3.

„Vzpomněl jsem si na Jirku,“ řekl podle ČTK Menšík, který na tom byl podobně bledě. Zatímco v prvním kole proti favorizovanému Kanaďanovi Félixi Auger-Aliassimeovi mu všechno vycházelo a jasně dominoval, méně známý Australan mu dělal velké problémy. V průběhu úvodní sady Menšík odvracel tři setboly, aby ji nakonec ztratil v tie breaku. Druhé dějství pak bylo tím nejméně povedeným, jaké český teenager v New Yorku předvedl.

Konec nadějí? Kdepak, Menšík se dokázal vrátit do hry. Když ale ve čtvrtém setu přišel o servis a stav byl 1:3, zlostně praštil raketou o kurt a nikdo se mu nemohl divit. To už vypadalo dost bledě. V desátém gamu při vlastním podání dokonce čelil dvěma mečbolům, sebevědomě je ale dokázal odvrátit.

Řežba se Schoolkatem však pokračovala až do konce a konečný výsledek 6:7, 2:6, 6:2, 7:6, 7:6 poměrně přesně odráží dění na dvorci číslo 12. Na celkový počet míčů to bylo 177:177, na esa vyhrál Menšík 27:15, na vítězné údery 63:54.

„Soupeř předvedl trojnásobně lepší výkon než v prvním kole Félix. Vůbec se to nedalo srovnat,“ ocenil soupeře Menšík, který jde příště na Portugalce Nuno Borgese, což je na třetí rundu hratelný protivník. I když bude hodně záležet, jak se dá prostějovský dlouhán, jenž v neděli oslaví 19. narozeniny, fyzicky do kupy.

Daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil je teď asi trochu rozpolcený. Na jednu stranu musí být nadšený z toho, jak se jeho borci v New Yorku prezentují. Kvalifikační turnaj ve Valencii však začíná už 10. září a zatím není jasné, kdy se mu celý tým sejde pohromadě. Už ve druhém kole US Open navíc vypadl Carlos Alcaraz, jednička Španělů, kteří budou doma prvními soupeři Česka. Na přípravu bude mít dost času…

Teď bychom se ale spíš měli těšit na další výkony našeho tria v Corona Parku. Vždyť Lehečka (Rus Rubljov) ani Macháč (Belgičan Goffin) nejsou ve třetím kole bez postupových šancí.

Související témata:
  Menšík - Rinderknech dnes 16 : 00
20240914T16 : 00:00+0200
Menšík vs. Rinderknech
Menšík vs. Rinderknech
Menšík
Rinderknech
  Lehečka - Fils dnes 18 : 00
20240914T18 : 00:00+0200
Lehečka vs. Fils
Lehečka vs. Fils
Lehečka
Fils
  Menšík, Pavlásek - Herbert, Roger-Vasselin dnes 20 : 00
20240914T20 : 00:00+0200
Menšík, Pavlásek vs. Herbert, Roger-Vasselin
Menšík, Pavlásek vs. Herbert, Roger-Vasselin
Menšík, Pavlásek
Herbert, Roger-Vasselin