Hlavní obsah

Vrbenský v Prostějově postoupil do čtvrtfinále, Svrčina a Kopřiva končí

Čtyřiadvacetiletý Michael Vrbenský jako první český hráč postoupil na antukovém challengeru v Prostějově do čtvrtfinále. Tenista, který do hlavní soutěže prošel z kvalifikace, ve třech setech zdolal Itala Francesca Passara 4:6, 6:4, 6:4. Vypadli naopak obhájce titulu Dalibor Svrčina, který hladce prohrál s Rakušanem Lukasem Neumayerem 6:0, 6:2, a předloňský vítěz turnaje Vít Kopřiva, jenž nestačil na Chun Hsin Tsenga z Taiwanu, jemuž podlehl 6:4, 6:2.

Foto: Profimedia.cz

Český tenista Vít Kopřiva

Článek

„Jsem moc rád, že jsem to zvládl. Celý zápas byl vyrovnaný, a i když jsem první set prohrál, věřil jsem do posledního míčku, že to mohu zvrátit na svou stranu, což se povedlo,“ pochvaloval si Vrbenský. Klíčové podle něj bylo, že od druhého setu začal hrát více zezadu. „Soupeři to moc nesedělo, dělal více chyb než obvykle a tím mi pomohl,“ podotkl.

Doufá, že na turnaji ještě neřekl poslední slovo. „Chtěl jsem se kvalifikovat a už jsem vyhrál dva duely v hlavní soutěži. To je super. Snad to tím nekončí. Čtvrtfinále si půjdu užít. Snad vydrží zdraví a pustí mě do něj,“ dodal.

Svrčina po včerejší tříhodinové bitvě s Francouzem Royerem v duelu s Neumayerem působil unaveně a vůbec na Rakušana nestačil. Uhrál pouze dva gamy a vidina obhajoby byla pryč.

„Strašně mě to mrzí. Udělal jsem všechno, abych tady zase uspěl, ale dneska to prostě nešlo. Bohužel, někdy se to tak stane,“ lamentoval prostějovský tenista.

Problém byl podle něj úplně ve všem. „Necítil jsem vůbec nic. Snažil jsem se zakousnout, avšak nemohl jsem se o nic opřít. Kazil jsem i ve výměnách, v nichž si jsem za normální situaci jistý. Nepřišel žádný zlomový moment. Ve druhém setu jsem sice srovnal na 2:2, ale hned další gam jsem zase ztratil,“ dodal Svrčina.

Kopřiva do zápasu vstoupil dobře, protivníkovi vzal hned ve třetí hře servis, ale pak začal tahat za kratší konec a na vítězství neměl.

„Nepovedlo se to. Nevím proč. Ze začátku jsem hrál uvolněně, ale nevyužíval jsem šance a často chyboval. Pak jsem ho sice brejknul, ale pitomým gamem s novými míči jsem si to nepodržel a to mě asi zlomilo. Najednou se to překlopilo na jeho stranu a ukázalo se, že koncovky teď zrovna nejsou mou nejsilnější zbraní,“ soukal ze sebe zklamaný Kopřiva.

Ať zkoušel cokoliv, Tseng vracel všechny balony zpátky. „Věděl jsem, do čeho jdu. Kdybych nedělal zbytečné chyby, dopadlo by to lépe. Málo jsem si také pomáhal kraťasem, bekhendovými údery k lajnám. Škoda, byl k poražení. Není to žádná zeď,“ kroutil hlavou.

O čtvrtfinále dnes ještě v Prostějově zabojuje Andrew Paulson, jehož čeká Radu Albot z Moldavska.

Tenisový challenger UniCredit Czech Open (antuka, dotace 120 950 eur):
2. kolo:
Kym (Švýc.) - Nišioka (Jap.-2) 6:4, 6:3
Jacquet (Fra.) - Sačko (Ukr.) 6:2, 4:6, 6:2
Tseng (Tai.) - KOPŘIVA (ČR-4) 6:4, 6:2
VRBENSKÝ (ČR) - Passaro (Ita.-5) 4:6, 6:4, 6:4
Neumayer (Rak.) - SVRŠINA (ČR-8.) 6:0, 6:2
Související témata: