Hlavní obsah

V Prostějově už bez Čechů. Vypadl i Vrbenský

Český tenista Michael Vrbenský prohrál ve čtvrtfinále antukového challengeru v Prostějově s Chun Hsin Cengem z Tchaj-wanu 3:6, 4:6, a tak se závěr turnaje bude dohrávat bez Čechů. Kromě Cenga postoupil do semifinále i Švýcar Jerome Kym, který vyřadil ve dvou setech Francouze Kyriana Jacqueta 6:4, 6:4.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Michael Vrbenský na archivním snímku.

Článek

Vrbenský do zápasu vstoupil výborně. Za stavu 3:1 v prvním setu ale úplně odešel a prohrál devět gamů za sebou. Nezabalil to však, i když ve druhém setu prohrával už 1:5. Snížil na 4:5, přičemž odvrátil tři mečboly, v následujícím gamu vedl 40:0, ale vyrovnat už nedokázal.

„V prvním setu jsem soupeře mohl brejknout na 4:1, ale nepodařilo se to a pak přišla pro mě nepříjemná dlouhá šňůra. Prohrát tolik gamů v řadě je příliš, a ještě na takovém turnaji, kde soupeři jsou kvalitní. To mě stálo zápas,“ věděl Vrbenský.

V čem byl problém, neví. „Soupeř mě dostal do takových kleští, že mi hrál míče do bekhendu, já mu to zkracoval a on to zabíjel. Chtěl jsem na to reagovat větší agresivitou, ale dělal jsem moc chyb a vůbec se nehrálo,“ uvedl čtyřiadvacetiletý tenista.

V závěru podle něj rozhodl výborný servis Cenga. „Trefoval to, zaháněl mě do rohu a já to kazil. Celkově jsem ale s vystoupením tady spokojen. Prošel jsem z kvalifikace a zahrál si tři kola v hlavní soutěži,“ dodal hráč, jenž se ve světovém žebříčku posune z 296. na 282. místo.

Ceng přiznal, že za stavu 5:1 ve druhém setu se už viděl v šatně. „Říkal jsem si, že mám před sebou poslední hru, navíc při vlastním podání. Soupeř se však zvedl, zahrál skvělé výměny a vracel úplně všechno. Snažil jsem se uklidnit a hrát co předtím. Skóre se však téměř vyrovnalo a za stavu 5:4 jsem najednou prohrával 0:40. Věděl jsem, že musím využít svůj forhend a být více agresivní. Jsem rád, že jsem to dotáhl do vítězného konce,“ řekl Tchajwanec.

Jednoduché to neměl v boji o semifinále ani Kym. „V prvním setu jsem prohrával 1:4, ale snažil jsem se vrátit zpět. Soupeř naštěstí začal chybovat a umožnil mi vyhrát několik jednoduchých míčů. Nakonec jsem ale našel ztracený rytmus a dokázal postoupit,“ liboval si Švýcar, jenž má k prostějovskému areálu skvělý vztah.

„Se švýcarským týmem jsme tady před léty vyhráli mistrovství světa družstev do 14 let. Hraje se mi zde výborně a už se těším na další zápas,“ dodal.

V dalších dvou čtvrtfinálových duelech se utkají Radu Albot z Moldavska s turnajovou trojkou, Argentincem Pedro Cachinem a Korejec Gerard Campana Lee s nejvýše nasazeným Srbem Laslo Djerem, který si v Prostějově už dvakrát zahrál finále, a to v letech 2015 a 2018.

Tenisový challenger UniCredit Czech Open v Prostějově (antuka, dotace 120.950 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Tseng Chun-hsin (Tchaj-wan) - VRBENSKÝ (ČR) 6:3, 6:4.