Hlavní obsah

Tohle je konec. Djokovič si vyslechl od McEnroea krutou předpověď

Tenisoví fanoušci jsou svědky něčeho, co tu nebylo dlouhých 21 let. Poprvé od roku 2003 nevyhrál v sezoně grandslamový titul ani jeden z hráčů tzv. velké trojky, tedy Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič, která během posledních dvou dekád posunula tenhle sport na novou úroveň. Jenže jejich éra končí. Bývalý hvězdný hráč a televizní expert John McEnroe označil uplynulé US Open jako definitivní tečku za starou gardou.

Foto: Mike Frey, Reuters

Novak Djokovič skončil na US Open ve 3. kole. Dočká se ještě grandslamového titulu?

Článek

Federer se rozloučil s kariérou před dvěma roky, zraněními deptaný Nadal má už ke grandslamovým titulům daleko a v žebříčku mu patří až 154. příčka. A letos sbírku grandslamových trofejí nerozšířil ani Djokovič.

Srb navíc zatím letos nezískal na okruhu ATP ani jeden titul. Vybojoval sice vytoužené zlato na olympiádě v Paříži, to si ale zřejmě následně vybralo krutou daň v podobě šokujícího vyřazení od Australana Popyrina už ve třetím kole US Open.

A podle McEnroea se Djokovič už možná žádného grandslamové titulu nedočká. „Je těžké říct, co od něj v příštím roce vůbec můžeme očekávat. Především musím zdůraznit, že takového hráče nikdy nechcete odepisovat. Teď je to ale poprvé, kdy si skutečně můžete položit otázku, zda dny jeho triumfů na grandslamech nejsou nadobro pryč,“ přemítal legendární Američan v analýze pro Eurosport.

„Má svoji rodinu a musíme také zmínit slovo motivace. Jak dlouho ještě tenhle chlap může vydržet motivovaný? A to jsem uchvácen tím, že si motivaci takhle dlouho dokázal udržet,“ řekl někdejší první hráč světa na adresu 37letého Srba.

„Jestli ještě někdy vyhraje grandslam, nebo ne? Loni vyhrál tři ze čtyř a teď tvrdíme, že už nikdy žádný nevyhraje. Já bych byl ale překvapený, kdyby se mu to povedlo, a to kvůli jeho věku. Jednou tě věk zkrátka dožene,“ myslí si McEnroe.

Jannick Sinner ovládl finále US Open.Video: sntv

Grandslamovou sezonu letos zcela opanovalo mládí. Dvojice dvacátníků Jannik Sinner a Carlos Alcaraz brala shodně po dvou titulech.

„Tohle je oficiální výměna generací. Kdy se naposledy stalo, že nikdo z velké trojky nevyhrál grandslam? Ale myslím si, že to navnadí i další hráče. Tihle kluci (Alcaraz a Sinner) asi nebudou vládnout jako velká trojka, že? Hráči jako Alexander Zverev, Daniil Medveděv a zástup Američanů v čele s Taylorem Fritzem také vycítí větší šanci,“ myslí si McEnroe.

Třeba bývalá wimbledonská vítězka Marion Bartoliová naopak předpověděla, že Sinner s Alcarzem mohou každý vyhrát 16 až 18 grandslamových titulů.