Hlavní obsah

Tenistům jde o kejhák, výrobci balené vody si ale mnou ruce

Vedro, že se nedá jít ven. A když, tak lehce procházet. Oni ale musejí v tropických podmínkách podávat extrémní výkony. Řeč je o tenistech na letošním US Open, které sužují vysoké teploty. Hořekují nad tím, kolik museli do sebe během zápasu dostat tekutin. V tom lepším případě.

Foto: Profimedia.cz

Novak Djokovič si musel letos na US Open připadat jako v sauně.

Článek

Utkání druhého kola mužského singlu, mezi Andrejem Rubljovem a Arthurem Rinderknechem nebylo jenom soubojem na kurtu, ale také na lavičkách. S nadsázkou řečeno soupeřili mezi sebou, kdo vypije více tekutin. Výrobci balené vody si museli mnout ruce. Oba vytrvalci strávili na rozpáleném kurtu více než čtyři hodiny.

„Vypil jsem, myslím, 15 litrových lahví, což znamená, že jsem vypil 15 litrů,“ kroutil hlavou francouzský tenista.

Rubljov francouzského soupeře nakonec udolal 3:2 na sety. Spalující teploty ale donutily k nadměrnému používání vody také ruského hráče. Po utkání se s nadsázkou svěřil lékařskému dozoru, že vypil tolik vody, jako by měl v břiše dítě.

V tomto případě se jedná o úsměvnou historku.

Po utkání s krajanem Franciscem Cerundolem však neměl náladu žertovat Tomas Martin Etcheverry, který se v další pětisetové bitvě turnaje viditelně trápil. Chvíli předtím, než trefil vítězný bod, se na kurtu pozvracel.

„Teplota byla 38 stupňů a k tomu musíme přidat další čtyři stupně uvnitř kurtu,“ krčil rameny Etcheverry.

„Člověk musí dobře hydratovat. Snažit se do sebe dostat co nejvíce solí a hydrátů. No a já to přehnal,“ vysvětluje argentinský tenista.

Nedílnou součástí newyorských veder je vysoká vlhkost. Hráči museli pro tyto účely nafasovat větší brašny. Musejí do nich totiž nacpat půl skříně…

„Situaci nám komplikuje fakt, že člověk je okamžitě durch propocený. Použil jsem asi třináct triček a třikrát se přezouval,“ popisuje Rinderknech.

Kam se ale hrabe na domácího borce. Frances Tiafoe se nenechá vedrem vykolejit a na zápasy si nosí v tašce dvacet triček.

Na letošním US Open bylo v mužské dvouhře do této chvíle k vidění 18 duelů s maximálním počtem pěti setů. Jedná se prestižní grandslam, velké peníze a tak se každý chce vytáhnout.

„Jsme jako psi na hřišti. Ani jeden nechce ustoupit. Při hře nepřemýšlíme, kolik je stupňů. Hrajeme na doraz a v takových podmínkách je to nebezpečné. Čekám na den, kdy se stane nějaká nehoda,“ přemítá Rinderknech.

"Navíc mi přijde, že letos jsou pomalejší míče, takže výměny jsou delší. A přestávky mezi gamy se zkracují.

Na obranu pořadatelů nutno dodat, že na US Open dbají na pravidlo extrémního horka. Hráčům umožňuje desetiminutovou přestávku na dobití energie. Pro muže hydratační pravidlo vstoupilo v platnost mezi třetím a čtvrtým setem.

„Ano, rozhodčí k nám byl velmi shovívavý. Dovolil nám další přestávku. Ale ne všichni jsou tak chápaví. Hráči se nechají dobrovolně napomenout, protože už to nemohou vydržet,“ tvrdí.

Pouze pít nestačí. Je nutné se ochlazovat také zvenku.

„Ve vaničce u lavičky máme ledový obklad a také ledový ručník, který jsem si dal kolem krku pokaždé, když jsem změnil stranu,“ vysvětluje, jak se dá bojovat s ohromným horkem.

Není sám. Ukrajinka Marta Kosťuková při utkání s Harriet Dartovou trávila střídání stran s ledovým ručníkem kolem krku, ledovým obkladem na hlavě a dvěma vlhkými ručníky pod nohama.

K tématu extrémních klimatických podmínek tenistů můžeme připomenout, že Daniil Medveděv kdysi prohlásil: Jednoho dne někdo zemře na hřišti.

„Jestli zemře, nebo ne, to úplně netvrdím, ale něco se stane,“ tuší Rinderknech.

Související témata: