Hlavní obsah

Hrdý táta: Jenom ti nejbližší věděli, co musela Kája pro návrat obětovat

Kousíček chyběl a Josef Mucha by v sobotu večer, stejně jako čeští fanoušci, napjatě sledoval finále US Open, kde mohla hrát jeho dcera Karolína. Osmadvacetiletá hráčka ohromila New York báječným tenisem a jen těsně neprošla do titulového souboje. Její táta byl pochopitelně pyšný, což dokládá jeho rozhovor pro Sport.cz.

Foto: Mike Frey, Reuters

Karolína Muchová obhájila na US Open semifinále.

Článek

Už jste Karolínu po úvodní sadě s Američankou Pegulaovou (6:1, 4:6, 2:6) také viděl ve finále?

První set byl opravdu skvělý, ale zase se ukázalo, že hrana mezi úspěchem a neúspěchem je opravdu tenká. Moc nescházelo.

Hrála už vaše dcera někdy tak dobře jako v tom úvodním setu?

To zase ano. Určitě. Ale ten začátek byl vážně rychlý, Kája byla na vlně, všechno jí vyšlo, krásně se na to koukalo.

Je skoro neuvěřitelné, že tak vynikající tenis předvedla jen pár měsíců od svého návratu na kurty po desetiměsíční zdravotní pauze. Navíc když obhajovala tak ohromné množství bodů za loňské semifinále.

(usmívá se). Myslím, že máte pravdu. Kája a její tým nevěděly, jak dlouho bude trvat, než se dostane do turnajového rytmu. Ale zvládlo se to výborně.

Už v prvním zápase s Američankou Volynetsovou Karolína předvedla lob ve výskoku za zády, ze kterého spoustě lidí spadla brada. Tušil jste, že bude v New Yorku zářit?

To bylo opravdu výjimečné, i když těžko tušit, když ona sama nevěděla, jak to půjde. Ale byla v pohodě, dobře potrénovala.

Lidé ze Štvanice, kde se vaše dcera připravuje v I. ČLTK, byli tenisem Karolíny až zaskočeni. Jak říkal manažer Vladislav Šavrda: tím, že eliminovala v úvodních zápasech počet nevynucených chyb, ještě víc vyniklo, co všechno umí. Souhlasíte?

Samozřejmě že s panem Šavrdou souhlasím. Když se o tom takhle mluví a píše, tak je jasné, že je Kája moc šikovná. Jen v tom posledním zápase se to prostě nezlomilo na její stranu.

Měli jste v plánu letět případně na finále do New Yorku?

Raději jsme o tom nemluvili, nechtěli jsme nic zakřiknout.

Byla Karolína během té dlouhé desetiměsíční pauzy stále optimistická ohledně svého návratu?

Měla i slabší chvilky. Každý sportovec, který je zraněný, tak ví, co to znamená. Jenom ti, co byli s Kájou po celou dobu, tak vědí, co všechno musela obětovat, aby se vrátila.

Loni v Paříži jste byli s manželkou na celém French Open a Karolína si zahrála finále. Zopakujete si to příští rok?

My byli i ve Wimbledonu na otočku, tam to nevyšlo (Muchová vypadla v 1. kole - pozn. red.). Pokud Kája bude chtít, tak bychom se ale s  manželkou zase rádi vypravili a podívali. Záleží na domluvě. Já jsem velký tenisový fanoušek, líbí se mi i ta nová vlna hráčů, jako jsou Alcaraz a Sinner.

Karolína vás po čtvrtfinále zmiňovala jako svůj vzor a jmenovala různé sportovní aktivity, kterým se věnovala v dětství…

Karolína i syn Filip vyrůstali se mnou, když jsem byl fotbalistou a dělali víc sportů. Kája je šikovná na řadu sportů. Doteď máme ve sklepě míč na basketbal, na házenou, rakety na badminton, na squash. Oběma jim šlo všechno.

Takže víme, díky čemu je tak pohybově vyladěná. Chris Evertová o vaší dceři prohlásila, že hraje trochu mužský tenis. Má pravdu?

Karolína pochopitelně sleduje mužský tenis. Každý si hledá svoje vzory, inspiraci, na tom není nic špatného.

Jako rodiče vás určitě těší, když o dceři mluví v superlativech legendy jako John McEnroe a Mats Wilander. Je to tak?

To je úplně skvělé a zahřeje to u srdce.

Karolína byla ve svém čtvrtém grandslamovém semifinále. Slaví se to u vás v rodině, nebo to berete trochu jako normální věc?

(směje se). Normální ne, vždyť semifinále grandslamu hrála po roce. A samozřejmě s mírou slavíme všechny úspěchy svých dětí. Máme z nich vždy ohromnou radost.

Související témata: