Hlavní obsah

Sinner jasně ovládl finále US Open

Aktualizováno

Tak už i beton na US Open říká Janniku Sinnerovi pane… Nejlepší tenista světa ovládl po Australian Open také druhý grandslam na tvrdých kurtech. Svou newyorskou dominanci potvrdil ve finále s Taylorem Fritzem, kterého zlomil po setech 6:3, 6:4, 7:5 za dvě a čtvrt hodiny.

Jannik Sinner ovládl finále US Open.Video: sntv

Článek
Fotogalerie

Itálie tak oslavuje svého prvního šampiona z Flushing Meadows, zatímco USA čekají na domácího vítěze od roku 2003, kdy v Corona Parku vládl Andy Roddick. Ten byl v neděli v hledišti Ashe Stadium stejně jako zástupy celebrit v čele se zpěvačkou Taylor Swift a hercem Matthewem McConaugheym. Ale Fritz své krajany do extáze nepřivedl. A trofej od Andrého Agassiho převzal italský soupeř, který vítězství věnoval své nemocné tetě. ¨

„Austrálie mi dodala sebevědomí, ze kterého čerpám doteď,“ tvrdil Sinner, který od sebe v New Yorku údajně neměl velká očekávání, ale za celý turnaj ztratil jen dva sety. V prvním kole s Američanem McDonaldem a ve čtvrtfinále s Rusem Medveděvem. „Zvládl jsem to docela dobře, s týmem jsme kvalitně trénovali a věřil jsem si, což je nejdůležitější.“

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Jannik Sinner ve finále US Open.

Fritz se v šestadvaceti poprvé probil jako nasazená dvanáctka do grandslamového finále po pětisetové bitvě s krajanem Francesem Tiafoem, jenže o tři roky mladší Sinner byl nad jeho síly. Ital působil jako monstrum, které musí mít vždycky poslední slovo.

I když Američan napálil deset es a na vítězné údery to bylo 29:23, celkem šestkrát si prohrál servis, a světová jednička šla vyrovnaným krokem systematicky za svým cílem.

„Pro mě to byly dva super týdny, ale Jannik hrál skvělý zápas. Jsem ohromený, jak moc byl dobrý. Snad to vyjde příště,“ prohlásil poražený finalista.

Pro řadu fanoušků bude mít ale Sinnerův triumf trochu kyselou příchuť vzhledem k dopingové kauze, kdy bylo v Italově vzorku odebraném na březnovém turnaji v Indian Wells nalezeno nepatrné množství anabolického steroidu clostebol. Podle hráčovy výpovědi se mu do těla dostal při masáži a rodák z Tyrol nebyl potrestán zákazem startu, což v tenisovém světě vyvolalo pozdvižení.

„Poslední týdny pro mě nebyly lehké, ale moji blízcí mě podporovali,“ děkoval Sinner. Ani fanoušci v New Yorku ho nezavrhli, i když na závěr porazil Američana. Fritz sice ve třetí sadě podruhé v utkání prorazil soupeřovo podání, ovšem Ital nepolevil v soustředění a čtyřmi gamy v řadě sebral i třetí set.

Jannik Sinner ovládl finále US Open.Video: sntv

Nakonec z toho byl výsledkově jednoznačný zápas. Podobně jako loni, když Novak Djokovič ve finále 3:0 na sety vyprovodil Medveděva. Když Fritzův forhend zastavila síť, Sinner na chvíli zavřel oči, zvedl ruce k nebi a vychutnával si magii triumfální chvíle.

V novém vydání světového žebříčku bude mít šampion US Open více než čtyřtisícový náskok před druhým Němcem Alexem Zverevem, Fritz si polepší na sedmou příčku.

US Open (tvrdý povrch, dotace 75 milionů dolarů):
Muži:
Dvouhra - finále:
Sinner (1-It.) - Fritz (12-USA) 6:3, 6:4, 7:5.