Hlavní obsah

Djokovič se rázně ozval: Hráči jsou drženi v temnotě, je to zahanbující, absurdní

Z pozice pozorovatele se Novak Djokovič rázně ozval k dění na tenisové scéně. Čtyřiadvacetinásobný grandslamový vítěz vyjádřil prostřednictvím sítí, že je třeba zavést změny, které by rozhodčím v širším měřítku umožnily používat videozáznamy.

Foto: Zorana Jevtic, Reuters

Novak Djokovič na snímku z uvítání úspěšných srbských sportovců v Bělehradě po pařížské olympiádě.

Článek

Přiměla ho k tomu situace ze souboje Kanaďana Felixe Augera-Aliassima a Brita Jacka Drapera ve třetím kole turnaje ATP 1000 v Cincinnati. Sám se z něj po olympiádě odhlásil. Ale před US Open neunikl jeho pozornosti.

Zejména situace, kdy Draper u sítě předvedl kontroverzní zásah, po kterém míček přešel na druhou stranu sítě. A výměna byla u konce. Ale bylo to v pořádku? Nespadl míček dvakrát na zem? Nebyla tam jiná chyba?

Rozhodčí Greg Allensworth bez většího váhání oznámil konec zápasu, protože šlo o mečbol. Nejen Auger-Aliassime se však domníval, že soupeřovo hraní bylo problematické.

„Je zahanbující, že nemáme možnost použití videa pro situace tohoto typu,“ uvedl Djokovič. Ať už to s úderem bylo jakkoli, záznam třeba z mobilu nemohl být použit. „Ještě absurdnější je, že opravdu nemáme ani žádná pravidla, která by rozhodčím umožňovala změnit své původní rozhodnutí na základě prozkoumání videa mimo hřiště! Každý, kdo se dívá na televizi, vidí, co se stalo, a hráči na hřišti jsou drženi v ,temnotě‘, nevědí nic. Vždyť už máme jestřábí oko na auty, žijeme v technologicky vyspělém 21. století! Proto žádám vedení Tour o zavedení příslušných kroků, aby se takovýto nesmysl už nikdy neopakoval,“ rozepsal se srbský matador.

Auger-Aliassime ale cítil křivdu. Podivoval se, že si pochybného úderu sudí nevšiml už v reálném pohledu. Byl přivolán supervizor, ale tvrzení poškozeného na změnu verdiktu samozřejmě nestačilo. Rozhodčí trval na svém. Kanaďan nevěřil vlastním očím. Volání diváků po záznamu nemohlo být vyslyšeno. Draper vyhrál 5:7, 6:4, 6:4.

Zahraniční média soudí, že událost zavánějící skandálem zřejmě pohnula celým tenisovým světem. Stefanos Tsitsipas na sítích napsal, že takové pochybení ještě neviděl. Hráči zjevně stále více požadují zavedení jakéhosi „tenisového VAR“ ve velkém, což by rozhodčím umožnilo takové situace kontrolovat a měnit rozhodnutí na základě záznamu, jako tomu poprvé bylo během loňského US Open po předešlém krátkém testovacím provozu.

Nešlo ovšem o zcela vydařenou premiéru. Andy Murray tehdy označil systém za „frašku“ poté, co tablet rozhodčího při jeho zápasu nefungoval, když to bylo třeba.

Systém ovšem přece jen umožnil hráčům úspěšně zpochybnit celou řadu rozhodnutí, včetně těch o dvojitém odrazu.