Hlavní obsah

Po období stresu přišla euforie. New York se poklonil běloruské šampionce

Co nezvládla Karolína Muchová, dotáhla do vítězného konce Aryna Sabalenková. Proti Američance Jessice Pegulaové získala běloruská tenistka v koncovce finále US Open čtyři gamy v řadě a výhrou dvakrát 7:5 se poprvé zapsala mezi vítězky newyorského grandslamu. Velký triumf vyválčila po těžkém období plném pochybností.

Foto: Mike Frey, Reuters

Aryna Sabalenková z Běloruska s trofejí za vyhrané US Open

Článek

Zranění ramene ji vyřadilo z účasti na Wimbledonu, nejela ani na olympiádu do Paříže. Několik týdnů předtím bojovala s nemocí, která zmařila její naděje na French Open. To všechno ale vlastně byly jen prkotiny ve srovnání s psychickým otřesem, jakým prošla v březnu, když v Miami spáchal sebevraždu její bývalý partner hokejista Konstantin Kolcov.

„Sice už jsme nebyli spolu, ale mám zlomené srdce,“ sdělila světu 26letá hráčka, kterou po náhlé smrti otce Sergeje v roce 2019 vytáhl z nejhoršího tenis. Tentokrát to bylo trochu jiné.

„V tu chvíli (Kolcovovy smrti) jsem si říkala, že musím pokračovat, hrát dál, dělat si to svoje, abych oddělila osobní život od kariéry. Ale nakonec jsem se potýkala s problémy. Bylo to pro mě opravdu stresující a poškodilo to mé duševní zdraví. Lepší by bylo stáhnout se, resetovat, načerpat síly a začít všechno znovu. Nakonec jsem za své rozhodnutí zaplatila, ale jsem opravdu ráda, že mám v životě tenis, který mi pomohl překonat cokoli a být silnější.“

V Corona Parku Sabalenková ztratila jediný set ve třetím kole s Ruskou Alexandrovovou. Jinak to byla z její strany jízda, jakou dobře znají v Melbourne, kde vyhrála poslední dva ročníky Australian Open. Ve finále na vítězné údery dominovala 40:17, občas své brutální údery od základní čáry podpořené hlasitým křikem proložila kraťasem nebo výletem na síť. Pegulaová se většinu času snažila hlavně udržet ve výměnách a čekat na chybu soupeřky.

„Dostala jsem tu spoustu těžkých lekcí… hlavně loni,“ připomněla ztepilá Běloruska finálovou porážku s Coco Gauffovou. „V těžkých chvílích jsem se snažila zůstat silná a připomínat si, že jsem toho hodně zažila a jsem odolná na to, abych pod tlakem vydržela,“ dodala hráčka, kterou v lóži podporoval její nový přítel Brazilec Georgios Frangulis.

I když Pegulaová ve druhém dějství pěti gamy otočila stav na 5:3, sadu nedoservírovala a ani se nedostala k setbolu. „Ve velkých chvílích hrála Aryna velký tenis,“ uznala Američanka, která za poslední měsíc vyhrála 15 ze 17 zápasů. Obě porážky zaznamenala právě se Sabalenkovou. Po Cincinnati i ve Flushing Meadows.

„Všichni mi říkají, jaký jsem hrála úžasný turnaj, ale to je teď úplně jedno,“ povzdechla si 30letá Pegulaová, která se ze šestého místa posune na pozici světové trojky. Sabalenková zůstává druhá, na vedoucí Polku Igu Šwiatekovou má stále ztrátu více než dvou tisíc bodů.

„Nesmíme zapomínat ani na Jelenu Rybakinovou, na Barboru Krejčíkovou, Coco Gauffovou. Myslím, že pro ženský tenis je něco skvělého mít několik velkých jmen, která se budou dostávat do závěrečných fází turnaje,“ vykládala newyorská šampionka, která za svůj triumf inkasuje stejně jako vítěz mužské dvouhry prémii 3,6 milionu dolarů hrubého (asi 80 milionů korun).

Klidně by tak mohla splnit svůj slib z předchozích kol, když laškovala s diváky na dvacetitisícovém Ashe Stadium, aby jí víc fandili. „Drinky půjdou na mě,“ smála se. Při finále jí aplaudovali i basketbalista Stephen Curry, atlet Noah Lyles, nebo pilot F1 Lewis Hamilton.

Před pár týdny přitom Sabalenková za vítězství v Cincinnati dostala jen poloviční částku než Jannik Sinner, jenž tam ovládl mužskou dvouhru.

„Z televizního hlediska, z hlediska prodeje vstupenek, z každého hlediska je to nespravedlivé,“ ohradila se běloruská tenistka. „Samozřejmě, že chlapi budou vždycky fyzicky silnější než ženy, ale to neznamená, že nepracujeme stejně tvrdě jako oni. Ženy si zaslouží, aby dostávaly stejný plat jako muži,“ řekla Sabalenková. K šeku za US Open už nemohla mít výhrady.

Související témata: