Hlavní obsah

Ostudné představení na US Open. Moji démoni jsou zpět, přiznal tenisový hříšník

Patří k největším vyvrhelům na okruhu ATP a pověsti problémového hráče bez potíží dostál hned v úvodním kole US Open. Francouzský tenista Benoit Paire svým už typickém způsobem vypustil zápas s Britem Cameronem Norriem, od něhož vyfasoval debakl 0:6, 6:7, 0:6. Po utkání připustil, že zvažuje konec kariéry.

Foto: Julia Nikhinson, ČTK/AP

Francouz Benoit Paire na US Open rychle skončil.

Článek

Zvláštní podívanou na kurtu číslo 11 korunoval kolaps fanouška v hledišti, kvůli jehož ošetření byl zápas na chvíli přerušen. Paire se během pauzy usadil v rohu kurtu a od rozhodčího Carlose Bernardese si vykoledoval varování za nepovolený koučink. To byla ale nakonec jen drobná epizoda.

Paire v prvním setu dostal "kanára" za pouhých osmnáct minut. Třetí sada, která skončila stejným výsledkem, trvala jen o minutu déle. Bylo evidentní, že 33letý rodák z Avignonu nehraje naplno a moc se nesnaží.

Za stavu 0:5 ve třetí sadě už si dokonce na lavičce začal balit věci do tašky, přestože zápas ještě neskončil. I přes ostudné představení vyinkasuje aktuálně 173. hráč světa za účast v prvním kole 80 tisíc dolarů, v přepočtu cca dva miliony korun.

Paire má za sebou dlouhou historii vypuštěných zápasů a následných pokut. I vedení US Open má možnost odebrat mu tučné startovné, pokud si vyhodnotí, že Paire nevyvinul dostatečnou snahu utkání vyhrát.

„Zápas jsem špatně začal. Už je to taky nějaká doba, co jsem naposledy měl míček na raketě. Přestal jsem už po Cincy (Cincinnati Open). Udělal jsem si menší dovolenou. Teď už jsem zase zpátky na dovolené. Takže tohle byla jen krátká pauza mezi dovolenými," vysvětloval Paire svoji šarádu před reportéry v New Yorku.

„Ve druhém setu jsem vedl 5:3, měl jsem ho vyhrát. Udělalo by mi to v hlavě dobře. Jenže moji démoni jsou zase zpět," povzdechl si.

„Začal jsem zase dělat dvojchyby a všechny tyhle věci. Jsem 167. na světě (ve skutečnosti je 173.), zklamal jsem sám sebe. Uvidíme, co bude dál. Nevím, jestli budu vůbec v sezoně pokračovat, možná ji tady ukončím a uvidím, jestli začnu tu příští. Potřebuju teď trochu odpočinku. Už se ani na kurtu nerozčiluji, což není dobré znamení. Když se nerozčiluji, znamená to, že mě to nezajímá," pokračoval.

Na dotazu, zda letošní US Open bylo jeho posledním grandslamovým vystoupením, nedal jasnou odpověď. Nicméně zdůraznil, že potřebuje především získat motivaci.

„Nebudu říkat, že to bylo naposledy, co jste mě viděli na grandslamu. Pokud znovu získám motivaci a touhu, tak myslím, že tenis pořád v sobě mám. V tréninku se cítím dobře. Pokud se bude chtít moje hlava vrátit, tak budu zpátky velmi rychle," uvedl vítěz tří titulů z turnajů ATP, který však má letos z hlavních soutěží na okruhu pouhé čtyři výhry.

Související témata: