Hlavní obsah

O titul na US Open se utkají Sinner a Fritz

Aktualizováno

O mužský titul na tenisovém US Open si zahrají světová jednička Jannik Sinner z Itálie a domácí Taylor Fritz. Sinner v semifinále vyřadil britského soupeře Jacka Drapera, osmifinálového přemožitele Tomáše Macháče porazil po tříhodinovém boji 7:5, 7:6, 6:2. Dvanáctý nasazený Fritz v americkém duelu zdolal po pětisetové bitvě Francese Tiafoea 4:6, 7:5, 4:6, 6:4, 6:1.

Foto: Mike Frey, Reuters

Jannik Sinner z Itálie při semifinále US Open proti Jacku Draperovi

Článek

US Open bude mít v neděli nového šampiona. Třiadvacetiletý Sinner se může stát vůbec prvním italským vítězem a bude usilovat o druhý grandslamový titul v kariéře. Na začátku roku vyhrál Australian Open. Na betonu ve Flushing Meadows bylo dosud jeho maximem čtvrtfinále stejně jako v případě jeho o tři roky staršího finálového soupeře.

Fritz nikdy nebyl dál ani na ostatních turnajích „velké čtyřky“ a teď se může stát v New Yorku prvním americkým šampionem od roku 2003, kdy turnaj ovládl Andy Roddick. Právě Roddick byl také ještě o tři roky později dosud posledním domácím finalistou. „Tohle je splněný sen. Jsem ve finále a vydám se v něm úplně ze všeho, co ve mně je. Nemůžu se dočkat,“ řekl dojatý Fritz.

Sinner ukončil Draperovo životní tažení. „Byl to velmi fyzický zápas a já se snažil udržet se v něm mentálně. Jack je těžko k poražení, takže mám velkou radost, že jsem ve finále,“ řekl Sinner.

Dvaadvacetiletý Brit byl dosud na grandslamech nejdál ve čtvrtém kole právě na US Open a na jiných nikdy nepřešel přes druhé. A tentokrát v New Yorku až v semifinále poznal hořkost ztráty setu. Ani největšímu favoritovi se nevzdal zadarmo, ale v první a třetí sadě dvakrát ztratil podání.

Sinner si v dramatickém druhém setu musel po pádu nechat ošetřit zápěstí. „Uvidíme zítra. Doufejme, že to nebude nic, s čím bych si měl dělat starosti,“ řekl Sinner. Tie-break vyhrál 7:3 a ve třetím setu od stavu 2:2 získal čtyři hry za sebou, zápas ukončil při prvním mečbolu.

Také Draper měl zdravotní potíže a na kurtu opakovaně zvracel. Vysvětlil to potom vedle vedra také stresem. „Jsem úzkostný člověk. A když se to sejde a je to vyrovnané, cítím trochu nevolnost na kurtu a je mi špatně. Dnes to byl snad nejhorší pocit vůbec. Spotřebuju strašně moc mentální energie, když něco hodně chci. Obzvlášť v pětisetových zápasech to moc nepomáhá a takový ten druh strachu narůstá,“ řekl 25. hráč světa.

Fritz v americkém semifinále dvakrát dotáhl ztrátu setu. „Zezačátku mě válcoval a já z toho trochu šílel. Dělal jsem, co jsem mohl, abych se v zápase udržel. Kdybych to neudělal, navždy bych toho litoval,“ řekl Fritz.

Tiafoe pak od stavu 4:4 ve čtvrté sadě, kdy byl dva gamy od vítězství, odpadl. Prohrál šest her za sebou a do konce utkání už si ani jednou neudržel servis. Po třech hodinách a 16 minutách při prvním mečbolu kapituloval. Přiznal, že ztratil nad sebou kontrolu, když se ocitl blízko výhry. „Jako kdyby mě zradilo tělo. Tohle je tvrdé a bude to velmi bolet,“ řekl Tiafoe, který v semifinále US Open vypadl po pětisetovém utkání i předloni, kdy nestačil na Carlose Alcaraze.

Tenisový turnaj US Open (tvrdý povrch, dotace 75 milionů dolarů):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Sinner (1-It.) - Draper (25-Brit.) 7:5, 7:6 (7:3), 6:2
Fritz (12-USA) - Tiafoe (20-USA) 4:6, 7:5, 4:6, 6:4, 6:1.