Hlavní obsah

Neuvěřitelný výkon. Na čísla šampionky nedosáhli ani nejlepší muži

Jako buldozer, který sem tam najel na drobnou nerovnost, kterou bez milosti srovnal se zemí. V takovém stylu si na tenisovém US Open počínala čerstvá šampionka Běloruska Aryna Sabalenková, která na své cestě za titulem přišla o jediný set. Drobné „nerovnosti“ jí v boji o titul připravila domácí hvězda Jessica Pegulaová, i ona však rodačce z Minsku podlehla ve dvou vyrovnaných sadách (5:7, 5:7). Čerstvá trojnásobná grandslamová šampionka však šokovala i jinak. Průměrná rychlost jejich forhendových úderů totiž zastínila i ty nejlepší muže.

Foto: Julia Nikhinson, ČTK/AP

Aryna Sabalenková poprvé vyhrála US Open

Článek

Fanoušci na stadionu Arthura Ashe i diváci u televizních obrazovek si mohli v sobotu večer vychutnávat parádní bitvu o titul z Flushing Meadows. Přestřelka dvou ranařek zaujala nejen tenisové nadšence, ale i experty. Není divu.

V téměř dvouhodinové bitvě totiž na sebe obě hvězdy pálily pecky, za které by se bez nadsázky nemuseli stydět ani jejich elitní mužští kolegové. Nic své pověsti nezůstala dlužna Jessica Pegulaová, ještě větší kalibr, a to především z forhendu, však tasila její přemožitelka.

Američanku přestřílela ve vítězných míčích jasně 40:17, zaujala však především neuvěřitelnou rychlostí svého forhendu. „Častokrát mi vyrazí svými ranami raketu z ruky. Jsem ráda, že jsem vydržela v zápase tak dlouho a měla i nějaké šance. Byla to krásná cesta tady na mém domácím grandslamu,“ říkala po zápase Američanka.

Foto: Mike Frey, Reuters

Aryna Sabalenková po proměněném mečbolu na US Open

A její slova rozhodně nebyla nadsazená. Na turnaji má totiž v průměru nejrychlejší forhend ze všech účastníků, tedy včetně mužů. Její údery totiž z této strany létají neuvěřitelnou rychlostí 129 kilometrů v hodině, až druhý nejrychlejší forhend posílá na soupeře Carlos Alcaraz (127 km/hod.) a úřadující světová jednička Jannik Sinner (126 km/hod.)

„Tomu se mi nechce ani věřit, jsem z toho trochu nesvá,“ přiznala po zjištění těchto údajů čerstvá šampionka z New Yorku.

„Nevím, co říct. Jsem nadšená. Několikrát jsem tu byla tak blízko titulu. Vždycky to byl můj sen vyhrát tady v New Yorku. Hodně to pro mě znamená a je to důkaz, že když tvrdě pracujete, můžete si to splnit,“ řekla trojnásobná grandslamová šampionka Sabalenková, která tak o jeden titul z turnajů velké čtyřky překonala krajanku Azarenkovou.

Související témata: