Hlavní obsah

Macháč i Muchová v osmifinále US Open. Menšík přes tři mečboly končí

Aktualizováno

Bravo! Tomáš Macháč slaví postup do osmifinále US Open. Třiadvacetiletý berounský rodák v sobotním programu newyorského grandslamu předvedl dominantní výkon a Belgičana Goffina přehrál jasně 6:3, 6:1 a 6:2. Raduje se i Karolína Muchová, která úspěšně navázala na fantastický triumf nad Japonkou Ósakaovou. Jediná zbývající česká tenistka v singlové části pavouka vyřadila Rusku Potapovovou 6:4, 6:2 a je také v osmifinále. Naopak Jakub Menšík ve třetím kole končí, když nestačil na Portugalce Nuna Borgese 7:6, 1:6, 6:3, 6:7 a 0:6.

Tomáš Macháč slaví postup do osmifinále US OpenVideo: sntv

Článek
Fotogalerie

Osmadvacetiletá Muchová, která po loňském US Open nehrála takřka deset měsíců kvůli zranění zápěstí, pokračuje na turnaji ve Flushing Meadows bez ztráty setu. V úvodních kolech vyřadila domácí Američanku Katie Volynetsovou a čtyřnásobnou grandslamovou šampionku Naomi Ósakaovou z Japonska. Příště narazí na světovou pětku a finalistku letošního Roland Garros či Wimbledonu Jasmine Paoliniovou z Itálie.

„S dnešním výkonem jsem spokojená. Myslím, že jsem podala soustředěný výkon. Šance, které jsem dostala, jsem využila. Jsem moc ráda za dnešní zápas, že jsem to zvládla ve dvou setech,“ řekla novinářům Muchová.

Foto: Adam Huger, ČTK/AP

Karolína Muchová v souboji o osmifinále US Open

Tenistka I. ČLTK Praha neztratila proti 38. hráčce světa Potapovové ani jednou servis, zahrála 24 vítězných míčů a udělala jen 11 nevynucených chyb. Ruska jich měla na kontě 29. Muchová postoupila do osmifinále posledního grandslamu sezony potřetí v kariéře.

Olomoucká rodačka vyhrála první set za 42 minut. Ve čtvrtém gamu odvrátila dva brejkboly, vzápětí soupeřce sebrala servis a sadu dopodávala do konce. Pomohlo jí pět es, celkem jich nasbírala osm.

Ve druhém setu už Muchová vývoj kontrolovala. Od stavu 1:1 získala čtyři hry po sobě, a přestože v sedmém gamu nevyužila při soupeřčině servisu tři mečboly, o chvíli později při svém podání ten čtvrtý proměnila.

Macháč dál dominuje

Devětatřicátý hráč světa Macháč navázal proti Goffinovi na triumf z letošního Wimbledonu, kde smazal stav 0:2 na sety a později i manko 0:5 v páté sadě. Dnes měl utkání od začátku ve svých rukou. O deset let staršímu soupeři vzal sedmkrát servis, sám o něj přišel jen jednou. Goffina předčil v poměru vítězných míčů 32:16, zaznamenal i 11 es. Turnajem taktéž dál prochází bez ztráty setu.

„Lepší to už být nemůže. Je to parádní. Nedostal jsem se ani do tie-breaku, což je skvělé. Určitě předvádím skvělý tenis a doufejme, že v tom budu pokračovat. Musím zůstat pokorný a doufat, že budu hrát takhle dobře dál. Věřím tomu,“ řekl Macháč.

Foto: Julia Nikhinson, ČTK/AP

Tomáš Macháč v utkání 3. kola US Open

V živém žebříčku ATP se posunul na 35. místo a na pozici české jedničky vystřídal Jiřího Lehečku. „Jeho kouč Michal Navrátil mi už stihl pogratulovat. Napsal jsem mu, že to tak neberu, když byl Jirka zraněný. Je to něco, co moc neřeším. Naopak doufejme, že tam budeme v té špičce co nejdéle a budeme se všichni vzájemně tlačit nahoru,“ doplnil pro ČTK Macháč.

První set získal berounský rodák díky vydařené koncovce, během níž prolomil třikrát Belgičanovo podání. Ve druhém setu povolil soupeři jen jeden game a v posledním dva. Využil hned první mečbol. V boji o čtvrtfinále se střetne s nasazenou pětadvacítkou Britem Jackem Draperem.

Menšík na narozeniny nepostoupil

Naopak Jakub Menšík si k nedělním 19. narozeninám premiérový postup do osmifinále US Open nenadělil. Oba hráči se v prvním setu nočniho duelu opírali o servis, přičemž rozhodla zkrácená hra. V ní Menšík uspěl 7:5. Borges však ve druhé sadě reagoval. Po dvou brejcích utekl brzy do vedení 4:0 a vyrovnal na 1:1 na sety.

Menšík před třetí sadou opustil na chvíli kurt. Ačkoliv přišel ve třetí hře o servis, dokázal hned srovnat a po dalším brejku v šesté hře získal náskok. Za stavu 5:3 sice český tenista ztrácel na podání 0:40 a celkově čelil ve hře čtyřem brejkbolům, všechny ale odvrátil a ujal se vedení 2:1 na sety.

Foto: Pamela Smith, ČTK/AP

Jakub Menšík na US Open dohrál ve třetím kole.

Drama gradovalo ve čtvrté sadě. V ní Menšík prohrával nejprve 2:5 a čelil dvěma setbolům. Dokázal ale srovnat a vynutit si zkrácenou hru. V ní český reprezentant vedl už 6:3 a měl tři mečboly, z toho dva při svém servisu. Ani jeden ale neproměnil a Borges po pěti vyhraných míčcích v řadě vyrovnal. „Bude těžké tuhle porážku vstřebat. Jsem smutný a zklamaný. Bylo to extrémně blízko, ale to k tenisu patří,“ litoval pro ČTK Menšík.

Pátý set už se poté stal jasnou záležitostí Borgese. Portugalec využil psychické výhody a viditelně unavenému Menšíkovi, který si navíc ve čtvrtém gamu pochroumal po pádu pravou nohu, nadělil „kanára“. „Bez proher nejsou vítězství a tahle porážka k tomu patří. S odstupem času to určitě budu hodnotit jinak než teď. Ale teď to hodně bolí a bolet to bude,“ připouštěl čerstvě devatenáctiletý rodák z Prostějova.

Tenisový turnaj US Open (tvrdý povrch, dotace 75 milionů dolarů):
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Goffin (Belg.) – MACHÁČ (ČR) 3:6, 1:6, 2:6
Borges (Port.) - MENŠÍK (ČR) 6:7, 6:1, 3:6, 7:6, 6:0
Čtyřhra - 2. kolo:
PAVLÁSEK, Dodig (14-ČR/Chorv.) - Barrientos, Mansúri (Kol./Tun.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:3.
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
MUCHOVÁ (ČR) – Potapovová (Rus.) 6:4, 6:2
Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
KREJČÍKOVÁ, Ebden (4-ČR/Austr.) - Jovicová, Bigun (USA) 6:2, 6:3.
Sutjiadiová, Bopanna (8-Indon./Ind.) - SINIAKOVÁ, Peers (ČR/Austr.) 0:6, 7:6 (7:5), 10:7.