Hlavní obsah

McEnroe se spletl. Muchová odvracela setboly, japonská šampionka z ní měla nervy

I mistr tesař se někdy sekne do vlastní končetiny. Expertní tipy tenisových legend se minuly s realitou na kurtu Arthura Ashe. Tenistka Karolína Muchová v nočním zápase druhého kola US Open porazila dvojnásobnou newyorskou šampionku Naomi Ósakaovou po oslnivém výkonu 6:3, 7:6.

Sestřih zápasu Muchová–ÓsakaováVideo: sntv

Článek

Čtyřnásobný vítěz z Flushing Meadows John McEnroe měl pravdu, když říkal, že za Japonkou budou stát diváci. „Nejsem si ale jistý, jak je na tom Muchová fyzicky,“ přemítal americký šoumen a Švéd Mats Wilander mu přikyvoval. „Nevím, jestli se bude pohybovat natolik dobře, aby mohla Ósakaové čelit,“ rozumoval newyorský šampion z roku 1988. Muchová však oba velice rychle vyvedla z omylu.

Současné postavení soupeřek na světovém žebříčku absolutně nevyjadřuje jejich kalibr. Bývalá světová jednička Ósakaová je až 88., když se na okruh vrátila po narození dcery a patnáctiměsíční pauze. Loňská finalistka French Open a semifinalistka US Open Muchová má za sebou skoro desetiměsíční martyrium se zraněným zápěstím. V noci na pátek ovšem rozptýlila prognózy hvězd i obavy svých fanoušků.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Česká tenistka Karolína Muchová zvládla duel s Naomi Ósakaovou a na US Open si zahraje 3. kolo.

„Atmosféra je tady bláznivá, z lidí jde spousta energie,“ pochvalovala si hráčka z pražské Štvanice, která ve třetím kole půjde na Rusku Potapovovou, s níž má bilanci 2:1. Stejně je teď na tom Muchová s Ósakaovou po utkání, na které se valily superlativy ze všech stran.

„Opravdu jsem se snažila být soustředěná,“ řekla Muchová. „Vím, že je Naomi úžasná hráčka a já musím předvést áčkový tenis, abych měla šanci. Věděla jsem, že musím dobře podávat, protože její servis je špičkový. Takže jsem se snažila být tak nějak uzavřená do sebe,“ líčila.

Osmadvacetiletá tenistka potvrdila, že má neuvěřitelně široký úderový rejstřík, což dokázala už fantastickým lobem s raketou za zády v prvním kole proti domácí Volynetsové. Tvrdě pálila z forhendu, na síti předváděla jisté voleje a její bekhendový kraťas, jímž si vypracovala první brejkbol, byl po všech stránkách světový.

Nick Kyrgios měl pravdu, když v pozápasovém rozhovoru s Muchovou zmínil inspiraci Rogerem Federerem. „Snažila jsem se z jeho hry zapracovat nějaké věci,“ usmívala se vítězka.

Znovu se taky ukázalo, že Ósakaová má problém psychicky ustát důležité momenty. Ve druhém setu měla za stavu 5:4 a 40:0 tři setboly, jenže Muchová je odvrátila i s pomocí dvojchyby japonské soupeřky. Na Roland Garros si letos Ósakaová vypracovala dokonce mečbol proti Ize Šwiatekové, ale neproměnila ho a Polka pak naprosto suverénně pokosila všechny další soupeřky a chlubila se trofejí z Paříže.

Po porážce s Muchovou šestadvacetiletá hráčka jen letmo zamávala divákům, sklopila hlavu a v útrobách areálu přes ni přehodila ručník. Roky 2018 a 2020, kdy v Corona Parku excelovala, se opakovat nebudou.

„Během důležitých momentů jsem znervózněla,“ uznala Ósakaová, která při druhém mečbolu napálila nalitý volej zbrkle do autu. „Musím hrát víc zápasů a zvyknout si na ten pocit, zvlášť na opravdu velké scéně,“ tvrdila.

Vzhledem k odečtu bodů za loňský postup mezi nejlepší čtyřku je nyní Muchová v live žebříčku až v polovině druhé stovky WTA. S takovým tenisem, jaký předvedla publiku na Ashe Stadium, si ale klidně může troufat minimálně na obhajobu výsledku z roku 2023.