Hlavní obsah

Skvělý Macháč zničil Kordu! Plíšková vzdala. Dál jdou Menšík i Muchová

Aktualizováno

Kdepak, tohle už není žádná náhoda. Životní sezona Tomáše Macháče pozlacená olympijským triumfem v mixu pokračuje zdárně i v New Yorku. Třiadvacetiletý tenista ve druhém kole US Open zpacifikoval nasazenou šestnáctku Sebastiana Kordu 6:4, 6:2, 6:4. Obrovskou smůlu naopak měla Karolína Plíšková, která se v duelu s Jasmine Paoliniovou zranila už při třetím míči a utkání skrečovala. Marie Bouzková prohrála s Ruskou Ljudmilou Samsonovovou 6:3, 6:7, 3:6. Do 3. kola postoupil po obratu Jakub Menšík, jenž otočil duel s Australanem Tristanem Schoolkatem a po dvou odvrácených mečbolech zvítězil 6:7, 2:6, 6:2, 7:6 a 7:6. Loňská semifinalistka Karolína Muchová zdolala čtyřnásobnou grandslamovou šampionku Naomi Ósakaovou z Japonska 6:3 a 7:6.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Tomáš Macháč v zápase se Sebastianem Kordou

Článek

Syn Petra a Reginy Kordových, kteří žijí na Floridě, hájí americké barvy, na mladíka z rodné vlasti svých rodičů ovšem na Armstrong Stadium nestačil.

„Když máte zlato z olympiády, tak je jasné, že budete mít vyšší sebevědomí. A je úplně jedno, že to bylo ve smíšené čtyřhře s Kateřinou Siniakovou,“ rozebíral před utkáním Mats Wilander a před kamerami Eurosportu spekuloval, zda společné vítězství v Paříži dalo bývalé milence zase dohromady.

V úvodu zápasu se přitom zdálo, že muziku bude tvrdit zejména Kordův forhend, který přistával pravidelně kousek od lajn. Macháč měl po ztrátě svého servisu chvíli problémy, ale za stavu 2:4 a 0:40 začal na stranu soupeře posílat jednu bombu za druhou a Korda jen zíral. Čtyřmi gamy v řadě si český tenista přivlastnil první sadu a v hledišti zatínal pěst jeho kouč Daniel Vacek, který byl mimochodem daviscupovým spoluhráčem Petra Kordy, jenž na synův duel také dozíral.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Tomáš Macháč v zápase druhého kola US Open se Sebastianem Kordou

Jakmile Kordovi přestal fungovat forhend, neměl moc co nabídnout. Navíc si ve druhém setu nechal ošetřovat a zatejpovat loket. Macháčův rejstřík byl ale mnohem pestřejší a úderově jistější. Navíc dobře předvídal, prolomil další dva sokovy servisy, získal i druhou sadu a americká trojka v tu chvíli vypadala úplně rozloženě.

Jak připomněl také Wilander, Macháč zažívá skvělé období. V Miami, kam došel až do čtvrtfinále přehrál světovou šestku Rusa Rubljova. V Ženevě, kde si zahrál své první ATP finále, porazil i grandslamového rekordmana Novaka Djokoviče.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Sebastian Korda v zápase druhého kola US Open s Tomášem Macháčem

Teď bude mít možnost vylepšit své grandslamové maximum. Ve třetím kole si zahraje s vítězem belgicko-francouzského souboje Goffin, Manarino.

Plíšková i Bouzková končí

Obrovskou smůlu si vybrala Karolína Plíšková, která ve druhém kole musela skrečovat už po třetím míči duel s dvojnásobnou grandslamovou finalistkou Italkou Jasmine Paoliniovou, když si nešťastně podvrtla kotník na levé noze. Paoliniová narazí na přemožitelku Lindy Noskové Juliu Putincevovou z Kazachstánu.

Marie Bouzková vstoupila do duelu s favorizovanou Samsonovovou bez respektu. Světové šestnáctce vzala v úvodním setu hned dvakrát servis, sama naopak byla při svém podání stoprocentní, a sadu tak získala za 43 minut 6:3.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Karolína Plíšková musela utkání kvůli zranění kotníku vzdát už po třech míčích.

Výborně vstoupila česká tenistka i do té druhé, když šla rychle do vedení 3:0 a později i 5:2. Nadějný náskok však neudržela, ruská trojka dovedla sadu do tie-breaku, který ovládla suverénně 7:1. Ve třetí sadě sice nejprve ztratila servis Ruska, prohrávala 2:3, ale opakovaně ji v tom však následovala česká hráčka, která nakonec podlehla v rozhodujícím dějství 3:6.

Loňské maximum v podobě 3. kola letos nevyrovnala. Samsonovová uspěla i přes 56 nevynucených chyb, Bouzková jich měla 18. Oproti Rusce ale značně zaostala v počtu vítězných míčů (19:54).

Menšík předvedl velký obrat

Svěřenec trenéra Tomáše Josefuse Menšík napodobil ve Flushing Meadows krajana Jiřího Lehečku, který o den dříve otočil ze stavu 0:2 utkání 2. kola s Američanem Mitchellem Kruegerem. Menšík postupem do 3. kola US Open vyrovnal na betonových dvorcích v New Yorku loňské maximum.

Proti 193. hráči světa Schoolkateovi mu pomohlo 63 vítězných míčů a 27 es. Prostějovský rodák vyhrál po čtyřech hodinách a 14 minutách a v boji o premiérové osmifinále grandslamu příště narazí na Portugalce Nuna Borgese.

„Jsem rád, že jsem to dnes zvládl. Byla to zatím asi moje největší tenisová výzva. Těší mě, že jsem to po dvou nevydařených setech zvládl a sebral všechny síly. V průběhu dalších tří setů jsem se snažil jenom hrát a věřil jsem až do konce. Jak jsem dříve řekl, narozeniny chci slavit vždycky už jen v New Yorku a už se to blíží,“ řekl novinářům Menšík.

Menšík, který 19. narozeniny oslaví v neděli, neměl dobrý vstup do utkání. Ztratil hned první dva servisy, a přestože v závěru úvodního setu srovnal, v tie-breaku prohrál 4:7. Také ve druhé sadě se českému hráči nedařilo držet podání. Přišel o něj třikrát a Schoolkate startující na divokou kartu se ujal vedení 2:0.

Poté ale prostějovský tenista zrealizoval vydařený obrat. Po zhruba desetiminutové přestávce utekl na začátku třetího setu do vedení 4:0 a snížil. Ve čtvrté sadě smazal ztrátu 1:3, v desátém gamu odvrátil na servisu dva mečboly a vynutil si zkrácenou hru, v níž uspěl 7:5.

V rozhodujícím, pátém setu sice Menšík jako první přišel o servis a prohrával 1:2, ihned ale manko brejku smazal a vyrovnaný duel poté dospěl do super tie-breaku. V něm český hráč utekl čtyřmi míčky po sobě do vedení 5:1 a o chvíli později využil za stavu 9:3 hned první mečbol.

Muchová si poradila s bývalou světovou jedničkou

Muchová zdolala dvojnásobnou vítězku US Open Ósakaovou za hodinu 36 minut. Osmadvacetiletá rodačka z Olomouce na hlavním dvorci Arthura Ashe zahrála 24 vítězných míčů, Ósakaová doplatila na 21 nevynucených chyb. Muchová, která zůstala na turnaji jedinou českou tenistkou ve dvouhře, narazí v další fázi na Rusku Anastasiu Potapovovou.

Muchová, která po loňském vypadnutí v semifinále s pozdější šampionkou Coco Gauffovou nehrála takřka deset měsíců kvůli zraněnému zápěstí, předvedla proti bývalé světové jedničce Ósakaové trpělivý výkon. První set získala díky vydařené koncovce, v níž soupeřce od stavu 3:3 dvakrát sebrala servis.

Ve druhé sadě přišla Muchová v deváté hře o podání, ani za stavu 4:5 se však nevzdala. Ósakaová následně nevyužila na servisu vedení 40:0 a tři setboly a rozhodlo se ve zkrácené hře. V ní Muchová otočila nepříznivý vývoj ze stavu 2:4 na 6:4. První mečbol sice Ósakaová odvrátila, při tom druhém ale za hlasitého povzdechnutí fanoušků poslala míček při smeči do autu.

„Jsem ráda, že se mi to dnes povedlo ve dvou setech. Byl to velmi těžký zápas a atmosféra byla elektrizující. Bylo to hodně blízko tomu, aby to šlo do třetího setu. V závěru jsem jí dala na servisu pár dárečků a ona mi je potom vrátila. Snažila jsem se hlavně vrátit její servis, hrát výměnu a dát jí šanci to zkazit, nebo si to pak sama uhrát. A podařilo se to,“ uvedla Muchová.

US Open
2. kolo - muži:
MACHÁČ (ČR) – Korda (USA) 6:4, 6:2, 6:4
MENŠÍK (ČR) – Schoolkate (Austr.) 6:7 (4:7), 2:6, 6:2, 7:6 (7:5), 7:6 (10:3),
2. kolo - ženy:
BOUZKOVÁ (45. - ČR) – Samsonová (16. - Rus.) 6:3, 6:7 (1:7), 3:6
Ka. PLÍŠKOVÁ (44. - ČR) – Paoliniová (5. - Ita.), skreč.
MUCHOVÁ (ČR) – Ósakaová (Jap.) 6:3, 7:6 (7:5)
Čtyřhra – 1. kolo, ženy
BOUZKOVÁ, Sorribesová (11-ČR/Šp.) – Kruegerová, Stephensová (USA) 5:7, 6:2, 6:4
SISKOVÁ, Lumsdenová (ČR/Brit.) – Kuo Chan-jü, Niculescuová (Čína/Rum.) 3:6, 7:5, 7:5.
SINIAKOVÁ, Townsendová (3-ČR/USA) – Samsonovová, Bronzettiová (Rus./It.) 5:7, 6:2, 6:2.
Smíšená čtyřhra – 1. kolo:
KREJČÍKOVÁ, Ebden (4-ČR/Austr.) – Chan Hao-Ching, Krajicek (Tchaj-wan/USA) 6:2, 6:2.
Výsledky ostatních zápasů najdete zde >>>