Hlavní obsah

Lehečka předvedl heroický výkon. Kruegera uštval po čtyřech hodinách

Aktualizováno

Ve druhém kole tenisového US Open dnes mělo Česko dvě želízka v ohni. Americkou výheň vydržel pouze Jiří Lehečka, zatímco Barboru Krejčíkovou spálila. Mužský zástupce se na kurtech Flushing Meadows pořádně zapotil. Mitchella Kruegera doslova uštval v pětisetovém maratonu 6:7, 0:6, 6:4, 6:4, 7:5. Wimbledonská vítězka zůstala překvapivě na raketě kvalifikantky Eleny Gabriely Ruseové. Rumunce nevzala ani jeden set a padla 4:6 a 5:7.

Karolína Plíšková postoupila do druhého kola US OpenVideo: sntv

Článek

Lehečka se nakonec tahal o výhru s Kruegerem více než čtyři hodiny.

První set se odehrál ve znamení nedobytných pevností na podání. Vyšší šance na prolomení servisu měl americký tenista, který ale nevyužil tři brejkboly. Pro zajímavost: českému soupeři nedovolil jediný. Zkrácená hra se stala záležitostí domácího borce. Vypadalo to na jasnou věc, ovšem Lehečka se za stavu 2:6 vzepřel. Snížil na 5:6 a měl výhodu dvou podání. Hned to první ale ztratil a s ním i celý set.

Na druhou sadu bude chtít česká tenisová jednička urychleně zapomenout. Krueger mu v ní totiž ukradl všechny tři servisy. No, a když si svoje podržel, zazpíval Lehečkovi nepopulární kanár.

Ve třetím setu unikl Lehečka hrobníkovi z lopaty, pak mu náčiní sebral a nakonec ho zamkl. Prohrál první tři gamy a svoji šňůru protáhl až na devět nul. Až ve čtyřiadvacáté hře prolomil železný servis amerického bombarďáka. Když brejk potvrdil, začal pomýšlet na obrat. Za stavu 4:4 se znovu dostal kvalifikantovi do hlavy a poté své podání přetavil ve snížení na 1:2 na odehrané sady.

Vrátil se do utkání a vrátilo se mu také sebevědomí. Do třicetiletého soupeře šlapal od prvního gamu. Bohužel pro něj zazdil tři brejkboly. Ve čtvrté hře naopak odmítl brejk Američana a vzápětí udeřil. Nabyté vedení zvýšil o dva gamy a pak už dotáhl tímto rozdílem čtvrté dějství do vítězné koncovky.

Rozhodují sada nabídla nefalšovanou tenisovou bitvu. Lehečka nejdříve čelil ve čtvrtém gamu dvěma brejkbolům. Situaci ustál a naopak v sedmém si vypracoval dvě možnosti při podání protivníka. V devátém gamu vedl 40:30, ale Američan situaci ustál. To už se mu nepodařilo při dalším servisu. Český hrdina vydřel první tři fiftýny, a přestože další dva neuhrál, servis Kruegerovi prolomil. Potom už si šanci na epický veleobrat vzít nenechal.

Dvaadvacetiletý Lehečka dál vylepšuje na posledním grandslamu sezony své maximum.

„Komentuju to pozitivně, protože jsem vyhrál, první dva sety ale určitě pozitivně nehodnotím. V tomhle jsou zápasy na tři vítězné sety výjimečné, že i když se ztratí první set, tak to nemusí nic znamenat. To jsem teď potvrdil,“ řekl novinářům Lehečka.

„Ve třetím setu jsem na poslední chvíli zatáhl za záchrannou brzdu a snažil se změnit herní stránku. On mi samozřejmě lehce pomohl dostat se zpět do zápasu. Ale hrál tak solidně a nepříjemně, že jsem to musel vybojovat, což se mi v posledních třech setech povedlo,“ doplnil Lehečka.

Krejčíková se ale v singlu v areálu Flushing Meadows moc dlouho neohřála. Jen dvě kola. V prvním setu ztratila servis jako první. Potom se vrátila do hry, když dotáhla na 4:5. Při servisu Ruseové ale musela odvracet jeden setbol. Po vítězném gamu podávala, ovšem ani tento nezvládla.

Druhou sadu měla rozehranou na výhru. Za stavu 3:3 uzmula Rumunce podání a následně zvýšila své vedení. To však byl její poslední vítězný gam v singlu US Open. Následující čtyři hry totiž absolutně neustála. Dvě poslední dokonce odevzdala s nulou.

Tenisový turnaj US Open (tvrdý povrch, dotace 75 milionů dolarů):
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
LEHEČKA (38. - ČR) - Krueger (179. - USA) 6:7 (5:7), 0:6, 6:4, 6:4, 7:5
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
KREJČÍKOVÁ (8. - ČR) - Ruseová (122. - Rum.) 4:6, 5:7