Hlavní obsah

Djokovič po výbuchu: Hrál jsem nejhorší tenis v životě

Takový výsledek čekal málokdo. Srb Novak Djokovič padl již ve třetím kole tenisového US Open, když skončil na raketě Australana Alexeie Popyrina po výsledku 4:6, 4:6, 6:2, 4:6. Olympijský vítěz z Paříže tak zakončí poprvé od roku 2017 sezonu bez grandslamového titulu. „Nejhorší tenis, jaký jsem kdy hrál,“ posteskla si srbská legenda na pozápasové tiskové konferenci.

Sestřih zápasu Popyrin–DjokovičVideo: sntv

Článek

Když o den dříve balil kufry Španěl Alcaraz, experti měli jasno. Vysněnému finále mezi světovou jedničkou Italem Sinnerem a Djokovičem stěží někdo zabrání.

Jenže Popyrin vletěl do bitvy na majestátním kurtu Arthura Ashe doslova jako utržený ze řetězu. Než se sedmatřicetiletý rodák z Bělehradu stihl rozkoukat, ztrácel 0:2 na sety. Ve třetí sadě sice přišlo Srbovo zlepšení, ale vítěz prestižní tisícovky z Montrealu nezpanikařil a ve čtvrtém setu zápas uzavřel.

Foto: Julia Nikhinson, ČTK/AP

Alexei Popyrin slaví postup přes Novaka Djokoviče do osmifinále US Open.

„Neskutečné. Ve třetím kole jsem na grandslamech byl snad patnáctkrát, ale dál jsem se nikdy nedostal. Až teď a proti nejlepšímu hráči všech dob. Je to skvělý pocit,“ rozplýval se Popyrin v rozhovoru přímo na kurtu. V osmifinále vyzve domácího Američana Francese Tiafoea.

„Do třetice to konečně vyšlo, šance jsem měl už na Australian Open a ve Wimbledonu, ale nevyužil jsem je. Tenhle zápas byl jiný. Hrál jsem vážně dobře,“ připomněl dvě vzájemné bitvy z letošní sezony, které v Melbourne i Londýně urval Djokovič.

Grandslamový rekordman přispěchal s gratulací směrem k pětadvacetiletému Australanovi. „Byl lepší než já, zcela si výhru zasloužil, gratulace jemu i jeho týmu.“

Se svým výkonem naopak „Nole“ spokojen nebyl. Vůbec. „Upřímně, s tím, jak jsem tu hrál od začátku turnaje, je postup do 3. kola vlastně úspěch. Hrál jsem nejhorší tenis v životě,“ nehledal výmluvy.

Djokovič vyhořel zejména na servisu, spáchal celkem 15 (!) dvojchyb. Na podání se trápil už v předchozích duelech.

Foto: Mike Frey, Reuters

Novak Djokovič skončil na US Open ve 3. kole.

V prvním kole zaznamenal 10 dvojchyb, ve druhém 8. „Ano, servíroval jsem jednoznačně nejhůř v kariéře a na rychlém povrchu nemůžete bez servisu uspět. Proti hráčům, kteří mají formu jako Alexei se s takovým podáním nedá vyhrát. Byl to prostě šílený výkon.“

Stejně jako vyřazený Alcaraz se Srb potýkal s únavou. „Doběhlo mě to, nepřijel jsem do New Yorku v pohodě. Změna povrchu po olympiádě, mentální vyčerpání. Neměl jsem žádné zranění, zkrátka mi došla šťáva. Od prvního zápasu jsem se tu cítil špatně, nemohl jsem najít sám sebe. Dal jsem tomu šanci jen proto, že je to US Open,“ uzavřel zklamaný Djokovič.