Hlavní obsah

Chtěl už ukončit kariéru, teď ale způsobil na US Open největší šok

Příběh jako z pohádky. Tak by se dala charakterizovat výhra nizozemského tenisty Botice Van De Zandschulpa ve druhém kole US Open nad jedním z nejlepších tenistů současnosti, světovou trojkou Carlosem Alcarazem 6:1, 7:5, 6:4. Skalp španělské hvězdy je o to cennější, že ještě před pár měsíci přemýšlel 74. tenista světa o konci kariéry.

Sestřih zápasu Van De Zandschulp - AlcarazVideo: sntv

Článek

Aby se vám jako hráči „druhého sledu“ podařilo na grand slamu porazit jednoho z plejerů první světové trojky (Sinner, Djokovič, Alcaraz), musí se sejít více faktorů najednou. Tím možná nejdůležitějším je nepohoda jednoho z velikánů. A v pohodě Alcaraz v duelu s osmadvacetiletým Nizozemcem opravdu nebyl. „Během zápasu jsem bojoval nejen se soupeřem, ale i sám se sebou. Nedokázal jsem pořádně kontrolovat svoje emoce, bylo to hodně nahoru dolů. V mé mysli to byla horská dráha. Musím se zlepšit,“ řekl po zápase vítěz letošního Wimbledonu a French Open.

Vítězství bývalé dvaadvacítky je o to obdivuhodnější, že ještě před pár měsíci přemýšlel Van De Zandschulp o možném konci kariéry. Trápili ho totiž vleklé zdravotní problémy, o kterých se rozpovídal po zápase před novináři. „Jo, v době, kdy jsem to (možný konec kariéry - pozn. redaktora) řekl, jsem o tom vážně přemýšlel. Potom, co jsem se vrátil po zranění, jsem se hned zranil znovu. Hrál jsem v bolestech, a kdyby to tak mělo pokračovat, možná bych skončil,“ vyprávěl na tiskovce.

A co, že přesně rodákovi z městečka Wageningen bylo? „Loni jsem měl mnohem vážnější zranění než letos. V dubnu minulého roku jsem měl pohmožděnou kost na levé noze. Pak jsem si zvrtl kotník. Vyléčit pohmožděninu chvíli zabralo, navíc jsem se pak kvůli bolestem těžko dostával do boty. Navíc hned potom, co jsem se dal do kupy, jsem si zvrtl kotník a přetrhl si v něm vazy. Opět stejná noha,“ popsal Van De Zandschulp své patálie. Z těch už by snad měl být definitivně venku.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Nizozemský tenista Botic van De Zandschlup slaví výhru nad Carlosem Alcarazem

Dalším z již výše zmíněných faktorů potřebných k výhře je sebedůvěra a agresivní, útočná hra. Ta se Nizozemci dařila nadmíru. Hned pětatřicetkrát se vydal na síť, úspěšný byl hned 28krát. „Trenér chtěl, abych byl trochu agresivnější, a myslím, že se mi to dnes povedlo opravdu dobře,“ řekl na kurtu chvíli po zápase.

O postup do osmifinále se Van De Zandschulp utká s britským mladíkem Jackem Draperem, současnou dvacetpětkou žebříčku. Ani tentokrát nebude Nizozemec favoritem, zvládne opět překvapit? O tom se můžete přesvědčit v sobotu, kdy je jejich duel na programu.