Hlavní obsah

Chování světové jedničky vyvolává bouři. Už by se to mělo řešit, míní uznávaný novinář

V posledních letech polská světová jednička dominuje ženskému tenistu, přesto je Iga Šwiateková v uplynulých dnech po vyřazení na US Open terčem kritiků. Podle některých si mezi sety dělá až příliš dlouhé přestávky. Zastávají se jí však její příznivci i polští experti.

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Polská tenistka Iga Šwiateková na letošním US Open

Článek

Cesta Šwiatekové na probíhajícím US Open skončila ve čtvrtfinále při utkání proti domácí Jessice Pegulaové. Polka na Američanku nestačila a podlehla jí po dvou setech. Kromě nepodařeného výkonu je však trnem v oku některých odpůrců i za jeden prvek svého chování při zápasech.

Někteří tenisoví experti totiž kritizují polskou hvězdu za příliš dlouhé přestávky mezi sety, které tráví na toaletě. Tenistka tím sice nic neporušuje, ozývají se však hlasy volající po změně pravidel. Mezi nimi je také renomovaný tenisový novinář Ben Rothenberg.

„Další dlouhá přestávka Šwiatekové mimo kurt po setu, který prohrála. Zdá se, že je nejvyšší čas se tímto pravidlem začít zabývat,“ zdůraznil Rothenberg při zápase polské jedničky s Pegulaovou.

„Hlavním problémem je, že tohle dělá hrozně často po prohraných setech, čímž se snaží narušit průběh hry. Zatím je to v souladu s pravidly, ale opravdu nejsem přesvědčen o tom, jestli by to takto mělo být,“ doplnil americký novinář na sociální síti X.

Příspěvky rychle vyvolaly rozporuplné reakce. „Vždyť zdaleka není jediná, kdo tohle dělá,“ oponoval po pár minutách jeden z uživatelů. „Šwiateková sice není jediná, kdo tohle praktikuje, je ale jednou z těch, u kterých to je nejvíce vidět,“ dodal Rothenberg, jenž je i autorem knihy o Naomi Osakové.

S novinářem souhlasí také bývalá světová jednička Lindsay Davenportová. Američanka ve vysílání Tennis Channel uvedla, že tyhle špatné zvyky by se měly více kontrolovat.

V Polsku se však chování Šwiatekové setkává s opačnými reakcemi. „Objevují se tvrzení, že Iga po prohraném setu chodí na toaletu, aby vyvedla soupeřku z rytmu. Není však jediná, kdo toho využívá. Navíc si bere přestávky i po vyhraných setech. Chce tím vyvést z rytmu sebe? Ne, je to její rutina, která je v souladu s pravidly,“ vysvětluje polský trenér Dawid Celt pro Przeglad Sportowy Onet.

Podle něj lidem vadí, že Iga už tak dlouho dominuje a zůstává na prvním místě. „Její náskok je obrovský. Ostatní soupeřky jí dlouhodobě nedokážou konkurovat,“ dodává Celt, který dlouhodobě spolupracoval i s bývalou tenistkou Agnieszkou Radwańskou.

Měla by se upravit pravidla ohledně délky přestávek mezi sety?
Ano
88,9 %
Ne
11,1 %
Celkem hlasovalo 13339 čtenářů.
Související témata: