Hlavní obsah

Fantastická Muchová je ve čtvrtfinále US Open! Macháč schytal krutý debakl

Aktualizováno

Ještě jedna výhra a Karolína Muchová si po roce znovu zahraje semifinále US Open. Osmadvacetiletá hráčka v New Yorku nadále produkuje tenis jak z partesu. Ve 4. kole udělala krátký proces i s letošní finalistkou French Open a Wimbledonu Jasmine Paoliniovou. Za 68 minut bylo hotovo - dvakrát 6:3! Bez šance byl naopak Tomáš Macháč, který neměl nárok proti Britovi Jacku Draperovi a podlehl jasně 3:6, 1:6, 2:6.

Foto: Mike Frey, Reuters

Karolína Muchová slaví postup do čtvrtfinále

Článek

Ztráta servisu, ani stav 1:3 v úvodní sadě s českou tenistkou nijak nezamávaly. Pěti vyhranými gamy v řadě otočila vývoj prvního setu i celý ráz zápasu, v němž si pomohla třemi esy a sedmnácti vítěznými údery. O její dominanci absolutně nebylo pochyb.

„Plán byl hrát mou hru, byla jsem na začátku trochu nervózní, bylo i trochu větrno a Paoliniová je skvělá hráčka,“ pravila sportovně Muchová.

Její slovenský kouč Emil Miške si přál, aby Italce šrotovaly v hlavě předchozí tři duely s českou soupeřkou, která všechny ovládla. A nejspíš se tak i stalo. Muchová znovu potvrdila, že je hráčkou pro velké turnaje. V New Yorku ve čtyřech zápasech ještě neztratila ani set, ocitla se v komfortní zóně, ze které se nehodlá hnout.

Paoliniová sice zkoušela, co mohla, ovšem na precizní výkon Muchové na Armstrong Staidum byla krátká. Česká sedmička světovou pětku nemilosrdně drtila.

Loni po US Open Muchová deset měsíců laborovala se zraněným zápěstím, teď ale v Corona Parku slaví ohromující comeback. „V hlavě jsem měla, že udělám všechno pro návrat,“ líčila při rozhovoru na kurtu.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez, ČTK/AP

Karolína Muchová nedala Paoliniové šanci

Ve čtvrtfinále se česká suverénka utká s Brazilkou Beatriz Haddad Maiaovou, která si po velké bitvě poradila s  Dánkou Caroline Wozniackou po setech 6:2, 3:6 a 6:3. Šance na postup mezi nejlepší čtyřku posledního grandslamu roku je velká.

„Možná se na kousek utkání podívám, ale musím se taky dát dohromady. Jsem ráda, že si zahraju za dva dny znovu před skvělým publikem,“ těší se Muchová.

Macháč bez šance

Škoda. Tři zápasy dvouhry na US Open odehrál Tomáš Macháč naprosto precizně, v tom čtvrtém mu ale došla šťáva. Mezi nejlepší osmičku newyorského grandslamu se český tenista nepodívá. S Britem Jackem Draperem prohrál za hodinu a tři čtvrtě jasně 3:6, 1:6, 2:6.

Tak jednoznačnému duelu přitom na jeho začátku nic nenasvědčovalo. Třiadvacetiletý Macháč byl při svých úvodních třech servírovacích gamech naprosto suverénní a nedal soupeři ‚čuchnout‘. Jenže za stavu 3:3 o podání přišel a od té doby to šlo z kopce.

„Pro Tomáše to bude zase jinačí zápas. Draper je levák, ale taky to není hráč z top 10. Šance postoupit je velká,“ domníval se v rozhovoru pro Sport.cz daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil. Obzvlášť, když Macháč měl proti Britovi zápasovou bilanci 3:0.

Dvaadvacetiletý Draper (25. na světě) se však tentokrát předvedl v úplně jiném světle. Ani jednou nepřišel o servis, i když čelil šesti brejkbolům. A Macháčovi, jenž ztratil podání v každé sadě dvakrát, se naopak nepodařilo navázat na předchozí vystoupení proti Fogninimu, Kordovi a Goffinovi. Jeho pondělní soupeř byl totiž chvílemi až chirurgicky přesný a soustředěný jako šaolinský mnich.

Macháč sice občas předvedl rafinovanou výměnu, ale celkově bylo jeho představení ve vedru na Armstrong Stadium bez potřebné energie. Viděl to z hlediště i jeho kouč Daniel Vacek. „Tomáš nepodal svůj nejlepší výkon,“ souhlasil i Draper. „Já si ale uvědomoval, že do toho musím šlapat dál.“

Resumé vystoupení olympijského vítěze v mixu na US Open ale nakonec vůbec není zlé. Z New Yorku odletí Macháč jako nová česká jednička na 35. místě ATP a k tomu si připíše turnajovou prémii 325 tisíc dolarů hrubého (přes 7 milionů korun).

Svou aktuální formu pak může spolu s českými spoluhráči prodat příští týden na kvalifikačním turnaji Davis Cupu ve Valencii.

Tenisový turnaj US Open (tvrdý povrch, dotace 75 milionů dolarů):
Ženy:
Dvouhra - osmifinále:
MUCHOVÁ (52. - ČR) – Paoliniová (5. - Ita.) 6:3, 6:3
Muži:
Dvouhra - osmifinále:
Draper (25. - Brit.) – MACHÁČ (39. - ČR) 6:3, 6:1, 6:2