Hlavní obsah

Brilantní Muchová. Moc hráček na takový styl nemá odvahu, poukazuje Šavrda

Na Štvanici je znovu veselo. Hráčka I. ČLTK Karolína Muchová předvádí po dlouhé zdravotní pauze na US Open oslnivá představení. Nadšení nad jejím tenisem netají v rozhovoru pro Sport.cz ani manažer pražského klubu Vladislav Šavrda.

Karolína Muchová postoupila do semifinále US OpenVideo: sntv

Článek

V jakém rozpoložení Karolína do Ameriky letěla po olympiádě v Paříži?

Trénovala jen krátký čas, aby si zase zvykla na ten přechod z antuky na hard court. Hlavně nad ní ale visela hrozba žebříčkového pádu až někam ke dvoustému místu, což by pro ni bylo velice nepříjemné. O to víc si můžeme cenit, že to takhle zvládá. Věděli jsme, co pro ni znamená prohrát v prvním, druhém, ve třetím kole… Ona ale svůj loňský výsledek obhájila, což je fantastické. Ale nejzákladnější je jiná věc.

A to?

Že její tenis je po tom dlouhém zranění perfektní. To je pro nás trochu nečekané. My jsme tím nadšeni a překvapeni. Jak se cítí dobře a sebevědomě, nedělá tolik nevynucených chyb, hraje tvrdou a pestrou hru. Umí měnit rotace, chodí dopředu. Je tam něco, co má moderní tenis mít. Dokáže do něj aplikovat mužské prvky.

To o Muchové řekla i legendární Chris Evertová, ale byla hned obviněna z genderových stereotypů.

Mít tvrdý servis a chodit na síť by nemělo být předmětem kritiky, ale obdivu. Moc hráček neumí posbírat odvahu a útočit z prvního, nebo dokonce druhého servisu. Tím, že jsou tenistky zvyklé na strojovou hru od základní čáry, tak je tenis Karolíny vyvádí z míry. Nedokážou reagovat na změnu rotace, čopovaný bekhend po lajně. Prostě to nezvládnou.

Nebál jste se přece jen trochu zápasu druhého kola s Japonkou Naomi Ósakaovou? Na US Open vyhrála dva tituly, po návratu vypadala ve formě.

Určitě. Obzvlášť když jsem viděl, že porazila v prvním kole (světovou desítku) Ostapenkovou lehce 6:3, 6:2. Víme, že Ósakaová tenis umí, ovšem Karolína ten zápas zvládla báječně a byla klidnější. Japonka tam sice poskakovala, aby bylo vidět, že bojuje, fandili jí diváci, ale dělala strašně moc chyb.

Foto: Pamela Smith, ČTK/AP

Karolína Muchová ničí své soupeřky smrtícím forhendem po lajně.

Když vidíte, v jakém klidu jsou v hledišti kouč Muchové Emil Miške a kondiční trenér Jaroslav Blažek, přenáší se to i na vás?

Je pravda, že dosud jsme v těch zápasech moc příležitostí k nervozitě neměli. Až na čtvrtfinále, kdy Karolína řešila nějaký problém a musela odbíhat z kurtu. To nás docela vystrašilo a byla by strašná škoda, kdyby to mělo ovlivnit její výkon. Hraje se už v noci na pátek a já věřím, že bude v semifinále v úplném pořádku.

V čem to podle vás je, že i když Karolína zdravotní problémy ve své kariéře přitahuje jako magnet, tak je stále hráčkou pro největší turnaje?

Shoduju se s tím, co říká Mats Wilander, že kdyby jí nekomplikovaly zdravotní potíže kariéru, tak je hráčkou top 5. Ano, zranění byla brzdou, ale myslím si, že ten tým, který se o ni stará, je natolik profesionální a kvalitní, že to má pod kontrolou.

Muchová nastoupí už ke svému čtvrtému grandslamovému semifinále, kdežto její americká soupeřka Jessica Pegulaová je v něm poprvé. Může to být pro českou tenistku výhoda?

Zápas Američanky proti Ize Šwiatekové jsem neviděl, ale kolegové mi říkali, že to nebyl hvězdný výkony Jessiky, jako spíš slabší ze strany Igy. Já bych jako soupeřku viděl raději Igu, která je taková trochu bláznivější. Ale i tak si myslím, že když si Karolína podrží klid a sebevědomí, pak má dobrou šanci postoupit do finále.

Z opačné strany jdou proti sobě Běloruska Aryna Sabalenková a Američanka Emma Navarrová. Koho favorizujete?

Sabalenková vypadá, že je zpátky. Měla chvíli období, kdy nevěděla, jestli vůbec přejde první kolo, dělala chyby. Když jí vychází její razantní hra, tak se jen těžko poráží. Pokud se ale v nějakém momentu zadrhne, dokáže se úplně rozložit. A Navarrová? Ta je překvapením turnaje, v New Yorku bude mít velkou podporu.

Pokud Karolína postoupí do finále, budete ho znovu sledovat na Štvanici společně?

Když se to povede, tak ano. Stejně jako loni při French Open a Wimbledonu bychom nainstalovali velké plátno a pozvali naše členy ke společnému promítání.

Související témata:
Vladislav Šavrda