Hlavní obsah

Ať ti máma brzo umře! Tenisová hvězda čelí odporné nenávisti

Jde už bohužel o běžný a mnohokrát propíraný jev, ale pořád jeho rozsah a intenzita nepřestávají šokovat. Zhrzení sázkaři bombardují tenistky nechutnými urážkami a nešetří ani ty nejlepší. Téma během US Open zvedla bývalá světová čtyřka Caroline Garciaová.

Foto: Pamela Smith, ČTK/AP

Caroline Garciaová v úvodním kole US Open, které nezvládla.

Článek

Vítězku 11 turnajů WTA a předloňskou semifinalistku US Open zasypaly po porážce v prvním kole od Mexičanky Renaty Zarazuové na sociálních sítích výpady opravdu těžkého kalibru.

„Tady je pár z nich, ale jsou jich stovky,“ začala zkušená Francouzka svoji dlouhou reakci na síti X, v níž chtěla před problémem varovat. Vypíchla zprávy jako: „Doufám, že tvoje máma brzy zemře“ nebo „Měla by ses zastřelit“.

„Mně už je 30 let a pořád tyhle věci bolí. Nakonec jsem jenom normální holka, která tvrdě maká a snaží se odevzdat maximum. Už jsem se ale naučila, jak se s tímhle vypořádat a ochránit se před nenávistí. Tohle ale zkrátka není OK,“ rozepsala se Garciaová, která upozorňuje na odpudivý fenomén zejména kvůli svým následovnicím.

„Opravdu mě to znepokojuje, myslím na mladé hráčky, které se teprve dostávají nahoru a teprve si tím budou muset projít. Ještě to nejsou většinou úplně dospělí lidé a mohou tím být ošklivě zasaženy,“ pokračovala.

„Turnaje a sport celkově se spojuje se sázkovými kancelářemi, které přitahují nové lidi ke škodlivému sázení. Doby, kdy tabákové společnosti sponzorovaly sport, už jsou dávno pryč, ale teď jsou partnery sázkovky, které aktivně ničí životy jiných lidí. Každý si samozřejmě může se svými penězi dělat, co chce. Ale tohle by se nemělo propagovat,“ uvedla dále rodačka ze Saint-Germain-en-Laye.

„Navíc, když se někdo rozhodne říkat něco veřejně, neměl by porušovat zákony. Proč si ale pak může každý v online prostoru říkat, co chce? Neměli bychom se nad touto anonymitou v online prostředí zamyslet?“ upozornila tenistka.

Za obsáhlý tweet se jí dostalo podpory od kolegů z branže. „Neustálé výhrůžky a útoky na rodinu jsou nyní zcela normální,“ napsala třeba světová šestka Jessica Pegulaová.

„Lidi prohlašují šílené věci. Přitom útočí na někoho, kdo celý život tvrdě dře a snaží se hrát na nejvyšší úrovni. Nikdo zvenčí nezná přesně okolnosti, čím si hráč prochází a jak ho tohle ovlivňuje,“ doplnil jiný Američan Frances Tiafoe.

Své si ostatně s neurvalými sázkaři užily i české tenistky. Naposledy třeba Markéta Vondroušová.

Související témata: