Hlavní obsah

Ani na druhý pokus to nevyšlo, Muchová si finále US Open nezahraje

Aktualizováno

Nesmírná škoda! Karolína Muchová se do finále US Open nepodívá. Noční souboj s Američankou Jessikou Pegulaovou rozehrála česká tenistka famózním způsobem, ale extrémní tempo na Arthur Ashe Stadium neudržela. Po 130 minutách nakonec podlehla 6:1, 4:6 a 2:6.

Sestřih zápasu Muchová - PegulaováVideo: sntv

Článek

Muchová před začátkem zápasu prošla kolem citátu ‚Tlak je privilegium‘, pak si podala u sítě ruku s jeho autorkou Billie Jean Kingovou, aby následně rozehrála představení, ze kterého se protáčely její soupeřce panenky.

„Ničila mě, bylo to úplně k pláči, dělala ze mě začátečnici,“ uznala Pegulaová. Osmadvacetiletá Muchová ve třetím gamu odvrátila tři brejkboly a následně roztočila kolotoč, který zkoprnělé publikum ani nebylo schopno ocenit. Když po 28 minutách Češka proměnila setbol, vyhrála v tu chvíli 19 z posledních 23 výměn!

Zakončovala je suverénními voleji z těžkých pozic, precizními forhendy a soustavným tlakem. Martina Navrátilová v hledišti jednu z parád Muchové ocenila zdviženou pěstí. Takový útočný oldschoolový tenis se legendě z Řevnic musel líbit.

Třicetiletá Pegulaová, která se v úvodním dějství zmohla maximálně na zoufalé pohledy, do toho ve druhém setu ale přece jen šlápla, mnohem méně kazila a začala ukazovat, proč předchozích pět utkání ovládla stejně jako Muchová bez ztráty setu. Do výkonu tenistky ze Štvanice se navíc jako nezvaný host vkradly nevynucené chyby. V prvním setu jich měla pouze sedm, ve druhém ovšem 19…

„Pome,“ ozývalo se v tu chvíli z místa, kde seděl slovenský kouč Emil Miške, který Muchovou povzbuzoval, aby nevypadla z rytmu. Jeho svěřenka se před třemi týdny utkala s Pegulaovou v Cincinnati, kde po první vyhrané sadě zbývající dvě také ztratila.

Američanka od stavu 0:2 ve druhém setu urvala čtyři gamy v řadě, Muchová ještě srovnala na 4:4, ale o první set na turnaji přišla po dvojchybě. Na několik minut pak zmizela v šatně, jenže nástup do rozhodujícího dějství české hráčce unikl. Prohrávala záhy 0:3 a její snaha o zvrat nevycházela. Při všech servisech Američanky měla Muchová brejkbol, proměnit však už nedokázala žádný.

„Snažila jsem se hrát soupeřce víc do bekhendu a mixovat servis,“ popisovala zvrat ve vývoji vítězka. Ve svém čtvrtém grandslamovém semifinále tak Muchová utrpěla třetí porážku. Loni v Corona Parku podlehla pozdější vítězce Coco Gauffové.

Sestřih zápasu Muchová - PegulaováVideo: sntv

V sobotu večer se tak Pegulaová utká o svůj první grandslamový titul s ranařkou Arynou Sabalenkovou. Běloruska v prvním semifinále čtvrtečního newyorského programu přemohla další Američanku Emmu Navarrovou 6:3, 7:6.

„Hrály jsme spolu o titul v Cincinnati. Snad jí tu porážku vrátím,“ prohlásila nezničitelná Pegulaová, na kterou ani fantastický tenis Muchové bohužel nestačil.

Tenisový turnaj US Open (tvrdý povrch, dotace 75 milionů dolarů):
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Pegulaová (6-USA) - MUCHOVÁ (ČR) 1:6, 6:4, 6:2.
Juniorky:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
PAŠTIKOVÁ, Stuseková (ČR/Něm.) - Barrosová, Kostovičová (Braz./Srb.) 7:6 (7:3), 6:4.
Související témata: