Hlavní obsah

Tvrdý pád českého supertalentu. Co se děje s Lindou Fruhvirtovou?

Stále je jí teprve devatenáct let. Celou kariéru má před sebou. Přesto Linda Fruhvirtová zažívá tvrdý pád, jejž ne a ne zastavit. České tenistce, která patřila k jednomu z největších talentů, patří až 142. příčka. Doba, kdy však držela pozici v elitní padesátce, se zdá být vzdálená na světelné roky.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Linda Fruhvirtová na archivním snímku

Článek

Psal se červen roku 2023 a na 49. místě světového žebříčku se objevilo jméno tehdy osmnáctileté slečny Lindy Fruhvirtové, nejmladší tak vysoko postavené tenistky. Obrovský talent, který má před sebou hvězdnou kariéru. Aspoň tak viděla většina tenisových fanoušků i expertů budoucnost starší z talentovaného dua sester Fruhvirtových.

Mladičké Češky si tenisový svět pořádně všiml už o rok dříve, kdy na megapodniku v Miami vyřadila postupně Koviničovou, Mertensovou i hvězdnou Azarenkovou, aby se zastavila až v osmifinále na Badosaové.

„Když jsem vyrůstala, tak jsem ji sledovala a vzhlížela k ní,“ okomentovala své šokující vítězství nad slavnou Běloruskou a dvojnásobnou grandslamovou šampionkou Linda Fruhvirtová.

Ve stejném roce zazářila v září na turnaji v indickém Čennai, který ovládla a připsala si svůj první a zatím poslední titul na okruhu WTA. „Jsem v šoku. Trochu se trápím s tím, abych našla správná slova. Nečekala jsem to. Tohle je něco, co si budu navždy pamatovat,“ říkala po finálové výhře nad Polkou Linettovou česká tenistka.

V loňském roce se ještě probila do osmifinále Australian Open, když vyřadila mimo jiné i Markétu Vondroušovou, tím však pozitiva nadějné hráčky nadlouho skončila. Od konce června do poloviny září zaznamenala děsivou sérii devíti porážek v řadě a začala se propadat žebříčkem.

Foto: Profimedia.cz

Linda Fruhvirtová se na kurtech trápí.

A ani rok 2024 na tom nic nezměnil. Devatenáct výher, dvaadvacet porážek, a to prakticky výhradně s hráčkami mimo elitní stovku, to je letošní vizitka Lindy Fruhvirtové. Propad do poloviny druhé stovky žebříčku jí zavřel možnost hrát na elitním okruhu WTA, ani na turnajích ITF se jí však nedaří. Naposledy vzdala za stavu 5:7 a 2:5 utkání Američance Andersonové, 284. tenistce světa.

V mnohem lepší pozici se nachází její o dva roky mladší sestra Brenda, které patří 99. příčka a po hvězdné Rusce Andrejevové je druhou nejmladší tak vysoko postavenou tenistkou. Najde její starší sestra Linda zpět cestu mezi tenisovou elitu?

Linda Fruhvirtová

narozena: 1. května 2005

na žebříčku: 142.

nejlépe na žebříčku: 49. (26. června, 2023)

Titulů: 1

Hraje rukou: pravou

Letošní bilance: 19:22

Prize Money: 1 401 266 dolarů

Související témata: