Hlavní obsah

Tušení legendy se potvrdilo. Wimbledonská šampionka čelila týrání ze strany svého trenéra

Vyhrála nejslavnější tenisový turnaj světa Wimbledon, na kurtech si vydělala přes patnáct milionů dolarů, byla třetí hráčkou světa… To všechno však nyní začíná ztrácet na důležitosti. Kazachstánská tenistka Jelena Rybakinová se potýká s vážnými osobními problémy, za kterými má stát její dnes již bývalý kouč Stefano Vukov.

Foto: Profimedia.cz

Jelena Rybakinová během Wimbledonu

Článek

Rybakinová dosáhla úspěchů, ke kterým se drtivá většina hráček ani nepřiblíží. Zásadní měrou se na nich podílel její trenér Stefano Vukov, který rodačku z Moskvy převzal v roce 2019, kdy tehdy devatenáctiletá slečna figurovala na konci druhé stovky žebříčku. Nadějná tenistka, ale stále jen jedna z mnoha.

Zásadní zvrat přišel právě s angažováním chorvatského kouče Vukova. Ten mladičkou tenistku vycepoval v tenisovou superstar, která v následujících letech vystoupala mezi absolutní elitu, což korunovala zmiňovaným triumfem ve Wimbledonu před dvěma lety.

Že k tomu často používal i dost netradiční způsoby, chorvatský kouč nijak netajil. „Vyvíjím na ni tlak, i když je jí to nepříjemné. Možná to vypadá tvrdě, ale ona ví, že je to pro ni dobře. Chci ji prostě naštvat, pak hraje líp,“ říkal Vukov, který „proslul“ agresivním vystupováním během zápasů své svěřenkyně.

Právě na nejslavnějším turnaji světa kromě svých ostrých úderů Rybakinová zaujala i hodně netradičním gestem, když svůj finálový triumf nad Ons Džabúrovou prakticky neslavila. Za uzavřeným, až pesimistickým vystupováním blonďaté tenistky mohou stát i jiné okolnosti než jen charakterové vlastnosti, což potvrdily i informace ruské novinářky Sofye Tartakovové.

„Rybakinové problémy jsou už psychosomatické. A je to velmi vážné. Za vším stojí Vukov, který ji dostával pod neuvěřitelný tlak, kdy se nebál využívat urážek a výhrůžek. Dělal si s ní, co chtěl, zničil ji,“ říkala žurnalistka v pořadu Tennis Bolshie.

Za záchrannou brzdu za toxickým vztahem s trenérem tak zatáhli až rodiče ruské rodačky. Rybakinová se přesto krátce po rozchodu s Vukovem psychicky zhroutila. Svůj poslední duel odehrála na US Open, kde s přehledem přešla přes první soupeřku, do druhého kola však už nenastoupila. Stejně tak to v sezoně udělala už několikrát.

Foto: Profimedia.cz

Jelena Rybakinová zažívá těžké období

A právě po bojích ve Flushing Meadows se o celé kauze rozpovídala Belgičanka Kim Clijstersová. „Je to zvláštní, něco za tím musí být. A obávám se, že to nebude nic dobrého,“ věštila tehdy čtyřnásobná grandslamová šampionka v podcastu bývalé světové jedničky Andyho Roddicka.

„Těžko říct, co za tím vězí, ale z trenérské listiny vás nevyškrtnou jen tak. Určitě je v pozadí něco víc a brzy se to dozvíme,“ souhlasil poslední americký vítěz newyorského grandslamu.

S informací o tom, že Vukov dostal zákaz působení na okruhu WTA přišel respektovaný americký expert Craig Shapiro.

Jelena Rybakinová se odhlásila ze všech turnajů v Asii, nad její další budoucností tak visí otazník.

Související témata: