Hlavní obsah

Bělehrad mě nezajímá, šokoval Djokovič v Srbsku

Na takovou situaci rozhodně není zvyklý. Necelé dva měsíce před startem tenisového Turnaje mistrů figuruje Novak Djokovič mimo elitní osmičku, která si v italském Turíně zahraje o prestižní trofej. „Turnaj mistrů není mým cílem, není pro mě důležitý,“ překvapil srbský fenomén.

Foto: Profimedia.cz

Turnaj mistrů není pro Novaka Djokoviče prioritou.

Článek

Djokovič v aktuálním žebříčku ATP Race ztrácí z deváté příčky 45 bodů na posledního postupujícího Australana De Minaura. Za „normálních“ okolností nic, co by pro rodáka z Bělehradu mělo znamenat nepřekonatelnou překážku.

Zvyklosti v tenisovém světě velí, že v závěrečné fázi sezony se hráči, jimž k účasti na závěrečném Masters roku pár bodů chybí, snaží objet maximální počet turnajů. To však letos nebude Djokovičův případ, byť by si to srbští fanoušci tuze přáli.

V posledním týdnu před vypuknutím turínských bojů je totiž nově v kalendáři halový turnaj v Bělehradě, kde vítěz zapíše 250 bodů a Djokovič by byl žhavým favoritem.

Jenže na účast domácího hrdiny mohou bouřliví fanoušci zapomenout. „Nebudu tu hrát. Moje rozhodnutí se nezmění. Abych si ještě prodloužil kariéru, musím moudře vybírat, kde budu hrát. Není to jako dřív, kdy jsem znal svůj program na šest měsíců dopředu.“

Po duelu Davis Cupu, v němž Řeka Xilase doslova smetl z kurtu za 45 minut 6:0, 6:1, Srb přiznal, že ani Turnaj mistrů pro něj není prioritou. „Upřímně, Turín není mým cílem. Nebudu se honit za body kvůli účasti,“ vysvětlil sedminásobný šampion závěrečného klání sezony.

Tenisová špička se po daviscupových bojích přesune do Asie, kde v polovině posledního zářijového týdne vypuknou boje v Pekingu a Tokiu. Z aktuálně nejlepší světové pětadvacítky bude na štědře dotovaných pětistovkách chybět jediné jméno.

Ano, hádáte správně. Djokovič na listině přihlášených nefiguruje. „Jestli budu letos hrát další turnaje, to vám teď nejsem schopný říct. Moje hlavní priorita je hrát za národní tým a na grandslamech, ostatní turnaje mě nezajímají.“

Prohlášení 37leté superstar započalo diskuzi mezi fanoušky. „Kdy ještě uvidíme Novaka hrát?“ ptají se na sociálních sítích.

Nedostatek motivace je ovšem zcela pochopitelný. Srbská legenda ziskem vytouženého olympijského zlata odfajfkovala poslední položku, která jí ve výstavním životopise chyběla.

Pokud by Djokovič na ATP Masters skutečně nedostal, byla by to teprve druhá absence mezi tenisovou smetánkou za posledních 17 let a jedno je jisté: Turnaj mistrů bez Novaka Djokoviče si umí představit jen málokdo.

ŽEBŘÍČEK PRO TURNAJ MISTRŮ:
POŘADÍJMÉNOBODY
1.Jannik Sinner (Ita.) 9000
2.Alexander Zverev (Něm.)6115
3.Carlos Alcaraz (Špa.)6010
4.Daniil Medveděv (Rus.)4420
5.Taylor Fritz (USA)3890
6.Casper Ruud (Nor.)3795
7.Andrej Rubljov (Rus.)3480
8.Alex De Minaur (Aus.)3305
9.Novak Djokovič (Srb.)3260
10.Grigor Dimitrov (Bul.)2835