Hlavní obsah

Trochu jiná pravidla. Neúmyslný doping světové jedničky? K smíchu, zuří tenisté

Aktualizováno

Obrovské překvapení a šok. Jinak se zpráva o pozitivním dopingovém testu světové úřadující jedničky Jannika Sinnera nedá nazvat. Prakticky stejným překvapením bylo rozhodnutí Mezinárodní agentury pro bezúhonnost tenisu (ITIA), která se kromě odpočtu bodů a prize money, jenž hvězdný Ital získal na turnaji v Indian Wells, k jiným sankcím neuchýlila.

Foto: Susan Mullane, Reuters

Jannik Sinner s trofejí za vítězství v Cincinnati

Článek

Celá kauza se začala psát během březnového turnaje Masters v Indian Wells, kde Sinner, v té době světová trojka, došel až do semifinále. Ital během této doby odevzdal dva vzorky, které obsahovaly nízké hodnoty metabolitu klostebolu, který figuruje na seznamu zakázaných látek.

Dle pravidel měl následovat okamžitý dvouletý distanc. Podle představitelů ITIA se však šampion z letošního Australian Open vědomé aplikace zakázané látky nedopustil, a tudíž mu distanc nehrozí. Sinner nález vysvětlil tím, že mu člen jeho týmu fyzioterapeut Umberto Ferrara během masáže na malou ránu na kůži neúmyslně aplikoval látku ve spreji, která byla na seznamu zakázaných.

„Po konzultacích s vědeckými experty, kteří došli k závěru, že hráčovo vysvětlení je věrohodné, ITIA neprotestovala proti hráčovu odvolání proti provizorní suspendaci,“ uvedli zástupci agentury.

Toto rozhodnutí však pořádně rozčílilo například Nicka Kyrgiose. „Naprosto směšné. Sinner má mít zastavenou činnost na dva roky. Je úplně jedno, jestli to bylo úmyslné či ne,“ má jasno wimbledonský finalista z roku 2022.

Ferrara, který látku během masáže Sinnera aplikoval, celou záležitost vysvětloval tak, že přípravek zakoupil v Itálii, kde patří mezi volně dostupné produkty obsahující zakázanou látku klostebol.

Toto vysvětlení však zdaleka nejen Kyrgiose neuspokojilo. „Říká, že se mu to dostalo do těla kvůli masážnímu krému? Jo, aha, tak to pak jo,“ pokračuje s velkou dávkou ironie Australan.

K omilostnění Sinnera definitivně dospěl nezávislý tribunál. „Nezávislý tribunál rozhodl, že Jannik Sinner na dvou případech porušení antidopingových pravidel nenese vinu ani se nedopustil nedbalosti, z čehož plyne, že nemá zastavenou činnost,“ sdělila ITIA.

Rozsudek o Sinnerově nevinně pořádně rozparádil i kanadského tenistu Denise Shapovalova. „Různá pravidla pro různé hráče,“ napsal výmluvně na sociální sítě. Mnohem ostřejší slova volil Francouz Lucas Pouille. „Myslíte si, že jsme idioti?“ reagoval ostře.

Nejznámějším dopingovým skandálem posledních let byl případ tenisové superstar Marie Šarapovové, která dostala v roce 2016 dvouletý zákaz za údajně neúmyslné užití meldonia. Tehdy ITF (Mezinárodní tenisová federace) uvedla, že ruská tenistka nese „plnou zodpovědnost za tak závažné pochybení“.

Trest za dopingový přečin si musela nedávno odpykat i bývalá světová jednička Simona Halepová nebo Češka Nikola Bartůňková, která má zastavenou činnost od dubna letošního roku.

  Kokkinakis - Menšík dnes 16 : 00
20240912T16 : 00:00+0200
Kokkinakis vs. Menšík
Kokkinakis vs. Menšík
Kokkinakis
Menšík
  Popyrin - Macháč dnes 17 : 30
20240912T17 : 30:00+0200
Popyrin vs. Macháč
Popyrin vs. Macháč
Popyrin
Macháč