Hlavní obsah

Totální kolaps grandslamové šampionky. Po mečbolech přišel krutý výprask

Ženský tenis bývá na divoké zvraty a nečekané krachy poměrně bohatý, ovšem způsob, jakým vypadla nasazená jednička Jelena Ostapenková v osmifinále turnaje v mexické Guadalajaře, byl i na poměry dámské dvouhry velkou divočinou.

Foto: Profimedia.cz

Kanaďanka Marina Stakusicová se postarala o velké překvapení.

Článek

Vítězka grandslamového French Open z roku 2017 Ostapenková neměla mít coby aktuálně 12. hráčka žebříku proti 155. tenistce světa Marině Stakusicové velké problémy. Jenže předpoklady braly ve čtvrtečním duelu poměrně rychle za své.

Lotyška s kanadskou teenagerkou prohrála první sadu 3:6. Favoritka se ale vzchopila. Druhé dějství ovládla 7:5 a v rozhodujícím třetím setu vedla už 4:0. Na 19letou Kanaďanku už by v tu chvíli asi vsadil málokdo, jenže Stakusicová předvedla fantastický obrat, který korunovala „kanárem“ v rozhodujícím tie breaku. A slavila tak výhru 6:3, 5:7, 7:6 (7:0).

A to přitom zvládla odvrátit čtyři mečboly Ostapenkové. „Cítím se úžasně,“ zářila po životní bitvě, která trvala přes tři hodiny. „Jsem ohromená. Je těžké tomu vůbec uvěřit. Měla jsem šance to ukončit už ve druhé sadě. Ale jsem super šťastná, že jsem ten zápas vyhrála. Bylo to těžké, ale je z toho největší výhra mé kariéry,“ jásala Kanaďanka.

Aby také ne. Na „pětistovce“ v Guadalajaře startuje jen díky divoké kartě, v hlavních soutěžích turnajů WTA se objevuje jen sporadicky a vůbec poprvé v kariéře na takové akci vyhrála dva zápasy za sebou.

Na hráčku z elitní dvacítky narazila teprve podruhé. Poprvé to bylo loni na Billy Jean Cupu, kde prohrála s Barborou Krejčíkovou.

Při velkolepém obratu ve třetí sadě proti Ostapenkové si však počínala velmi zkušeně a nebojácně. „Uvnitř mě to ale vřelo, měla jsem velké problémy, abych vůbec dýchala, zbavila se negativních myšlenek a zaměřila se na správné věci,“ prozradila Stakusicová, která v boji o semifinále narazí na Polku Magdalenu Frechovou.

Související témata: