Hlavní obsah

Tenistky si na Turnaji mistryň přijdou na stejné odměny jako muži

Na tenisovém Turnaji mistryň se bude letos hrát o prémie v celkové výši 15,25 milionu dolarů. Podle agentury AFP představitelé Saúdské Arábie, kteří závěrečnou akci sezony v listopadu uspořádají, navýšili odměny v rámci boje za vyrovnané platy mužů a žen.

Foto: Albert P Hannes, ČTK

Česká tenistka Markéta Vondroušová v Berlíně

Článek

Rijád získal pořadatelství v dubnu. Okamžitě se proti tomu však postavily například legendy Martina Navrátilová s Chris Evertovou, které poukázaly na porušování lidských práv či diskriminaci žen a homosexuálů v muslimské zemi.

Nyní se pořadatelé rozhodli nastavit tenistkám stejné prémie, o jaké loni na Turnaji mistrů v Turíně bojovali tenisté. Výše odměn pro letošní mužský závěrečný podnik sezony pro osm nejlepších hráčů zatím oznámeny nebyly.

„Vyrovnání odměn žen a mužů je důležité. Jsou to totožné turnaje v jednom sportu, takže není jediný důvod, proč by prémie neměly být stejné,“ řekl agentuře AFP předseda saúdského tenisového svazu Árí Mutabadžání.

Podle agentury SID jde naopak o jasný „sportswashing“, kdy se Saúdská Arábie štědrými investicemi do sportu v posledních letech snaží vylepšit si image kvůli dlouhodobému porušování lidských práv a svobod.

WTA také oznámila, že ředitelkou Turnaje mistryň jmenovala vítězku Wimbledonu a Roland Garros Garbiňe Muguruzaovou. Třicetiletá Španělka je první bývalou hráčkou, která byla organizací závěrečného podniku sezony pověřena.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.