Hlavní obsah

Tenistka s ukrajinskými kořeny propadla panice. Válka, vybavila si

Neočekávaný dopad na výsledek osmifinálového duelu ženské dvouhry na antukovém challengeru ve francouzském Saint-Malo měl rutinní test sirén, běžný vždy v poledne první středu v měsíci například i v tuzemských podmínkách. Belgická tenistka ukrajinského původu Maryna Zanevská totiž při zvuku připomínajícím varování před leteckým útokem utrpěla záchvat paniky a slibně rozehraný zápas s Katie Volynetsovou z USA nakonec prohrála.

Foto: Profimedia.cz

Belgická tenistka s ukrajinskými kořeny Maryna Zanevská.

Článek

K inkriminovanému momentu došlo po úvodní sadě, kterou Zanevská vyhrála hladce 6:2. Zkouška sirén 29letou ovšem rodačku z Oděsy vystresovala natolik, že se psychicky zhroutila, začala se třást a rozplakala se. Několik minut trvalo, než se uklidnila a byla schopná pokračovat v utkání. Zbývající sady ale patřily soupeřce v poměru 6:4 a 7:5.

„Byl to strašný zvuk. Trval prý sice jen dvacet sekund, ale mně se zdálo, že to byla věčnost. Od 24. února (2022, den napadení země ruskými vojsky) jsem na Ukrajině nebyla a nikdy jsem tedy sirénu (oznamující letecký poplach) nezažila, ale tohle byla čistá hrůza. Ta představa, ten strach. Byla jsem úplně zdrcená, nemohla jsem zastavit pláč. Tep mi vylétl na hodnotu kolem 200," popisovala později svoje pocity Zanevská, jež svoji rodnou zemi reprezentovala až do roku 2016.

Incident 75. hráčku žebříčku WTA viditelně vyvedl z rovnováhy a z postupu se nakonec radovala o osm let mladší Volynetsová, jejíž rodiče rovněž pocházejí z Ukrajiny. „Když stojím na kurtu, obvykle na problémy (spojené s válkou na Ukrajině) zapomínám a snažím se soustředit výhradně na hru. Tohle mě ale tvrdě zasáhlo, v jednu chvíli jsem myslela, že umřu," posteskla si Zanevská.

Není divu, že například sirény či další zprávy týkající se více než rok trvajícího vojenského konfliktu vyvolávají u ukrajinských sportovců podobné psychické reakce. V březnu přinesla americká média zprávu, že tenistka Lesja Curenková nenastoupila k utkání 3. kola turnaje v Indian Wells proti světové dvojce Aryně Sabalenkové. Jak Ukrajinka později přiznala, mohl za to rozhovor s šéfem WTA Stevem Simonem. Třiatřicetiletá rodačka z Volodymyrce byla dle svých slov šokována tím, co jí Američan Simon řekl, a před zápasem s Běloruskou ji zachvátila panická ataka.

Související témata: