Hlavní obsah

Tenisté nemají z ultra těžké skupiny vítr. K poražení je i Alcaraz, říkají

V New Yorku se zadařilo, teď to potvrdit ve Valencii. Česká tenisová výprava v pátek večer ve více než dobré náladě odletěla do dějiště daviscupové kvalifikace, kde příští týden v mimořádně těžké skupině s domácím Španělskem, Austrálií a Francií zkusí vykutat postup na finálový turnaj do Malagy.

Foto: ČTS, Pavel Lebeda

Český daviscupový tým. Zleva: Jiří Lehečka, nehrající kapitán Jaroslav Navrátil, Jakub Menšík a Adam Pavlásek. Chybí Tomáš Macháč.

Článek

Před rokem tato parta vedená kapitánem Jaroslavem Navrátilem způsobila poprask, když přejela konkurenci (Španělsko, Jižní Koreu a Srbsko) celkově 9:0 na zápasy.

„Jako by to bylo včera,“ prohlásil Jiří Lehečka, který se vyhrabal z těžkého zranění zad a na US Open prošel do třetího kola. „Spolu se Cincinnati jsem odehrál šest solidních zápasů bez bolesti.“

Třetí kolo obhájil i devatenáctiletý teenager Jakub Menšík. „Získal jsem zase spoustu zkušeností, určitě máme před Valencií hodně sebejistoty.“

Tomáš Macháč, jenž si postupem do osmifinále US Open zajistil pozici nové české jedničky, se ke svým spoluhráčům připojí během víkendu. „Potrénujeme a myslím si, že budeme konkurenceschopní, i když skupina je letos o hodně silnější,“ míní Navrátil.

V případě Španělů bude záležet, zda a v jaké formě nastoupí čtyřnásobný grandslamový vítěz Carlos Alcaraz, který však ve Flushing Meadows skončil už ve druhém kole. „Nebylo by špatné, kdyby mi kluci pokaždé předali žezlo stejně jako loni za stavu 2:0 pro nás,“ vtipkoval deblista Adam Pavlásek. „Pokud Carlos nastoupí, bude to tvrdý oříšek, ale teď není v té nejlepší fazoně. Je k poražení,“ myslí si.

Podle Navrátila jsou největšími favority skupiny Australané. Proti nim loni českým tenistům chyběly k postupu do semifinále DC pouhé dva míčky.

„Máme jim co vracet,“ zamračil se Lehečka. „Kromě De Minaura se letos rozehráli i Popyrin a Thompson. K tomu mají skvělý debl. Je to komplexní tým.“

Oproti minulému roku ale herně a sebevědomím vyrostli i Češi. „Z Francouzů je porazitelný každý,“ tvrdil také přesvědčivě nejmladší z výpravy Menšík.

„Sebevědomí je totiž nejdůležitější,“ souhlasil kapitán. „Není důležité řešit soupeře, ale sebe. Když kluci zopakují výkony z US Open, nemusí se bát,“ tvrdil Navrátil. „Máme asi nejtěžší skupinu ze všech, ale je to hratelné.“