Hlavní obsah

Tenisový milionář vyměnil luxus za zákopy. U Chersonu střílel Rusy: Nevrátí se domů celí

Býval zvyklý na luxusní život elitního tenisového profesionála, jen na prize money vydělal někdejší třináctý hráč světa v přepočtu téměř 170 milionů korun. Loni ukončil kariéru a poměrně záhy vyměnil bývalý ukrajinský tenista Alexandr Dolgopolov pohodlí přepychových rezidencí za blátivé zákopy a rozbombardované objekty na frontové linii, kde se se zbraní v ruce brání ruské agresi.

Foto: Archiv Alexandra Dolgopolova

Bývalý tenista Alexandr Dolgopolov po návratu do Kyjeva

Článek

Konec kariéry ohlásil před osmnácti měsíci, svůj poslední zápas odehrál v Římě s Novakem Djokovičem. Poslední měsíce si však na tenis moc nevzpomene. Po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu zamířil z Turecka do své vlasti a zapojil se do ozbrojené obrany. Zrovna nedávno se vrátil přímo z fronty poblíž Chersonu a o svých zážitcích se rozpovídal v rozhovoru pro britský list Daily Mail.

„Byl jsem na místě, kde všude běhaly myši. Nikde nebyl žádný záchod, jen díra v zemi. Žádná teplá voda. Byla to vesnice, kterou už skoro všichni lidé opustili, byla tam jen jedna starší dáma, která nám nosila hroznové víno. Nebyla to zrovna komfortní zóna. Odtud jsme pak vyjížděli na frontu na naši misi," vykládal Dolgopolov už z relativního klidu Kyjeva.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Alex Dolgopolov AKA "THE DOG" (@alexdolgopolov)

Primární rolí 34letého bývalého tenisty je funkce operátora dronu v jednotce spadající pod ukrajinskou rozvědku. Ve válce mu prý pomáhají zkušenosti, které nabral v tenisu.

„Tenis mě dobře připravil. Umím rychle přemýšlet, vyhodnocovat situaci, fungovat ve stresu a pod tlakem, moc nepanikařím. Jsem docela adaptabilní. Nejdřív jste ze všeho v šoku, ale pak se snažíte uklidnit a dělat své úkoly," vysvětloval.

Až do začátku války podle svých slov ze zbraně nikdy nevystřelil, teď už prý vypálil až deset tisíc nábojů. „Specializujeme se na výzvědné úkoly, ale dostáváme se i do přímého boje," uvedl Dolgopolov.

Na boj zblízka nyní podle jeho slov moc nedochází. Hodně se dostává ke slovu taktika a dělostřelectvo. „Máme minomety, drony a různé další druhy zbraní, které mohou opravdu ublížit, aniž byste protivníkovi viděli do tváře. My je vidíme a střílíme je z dálky, do přímého kontaktu se dostaneme jen, když potřebujeme něco osvobodit nebo obsadit nové pozice," přiblížil své zkušenosti z fronty.

„Moje jednotka se účastnila bojů v Chersonském regionu, protože jsme měli za úkol zabrat určité území. Už se tak snadno nevyděsím. Nad hlavami létají letadla, pálí se z minometů. Zvyknete si na to a snažíte se zůstat na živu," pokračoval.

K definitivní porážce nepřítele a vytlačení Rusů z Ukrajiny podle něj chybí jen více zbraní. „Nevím, kdy tohle celé skončí, otázkou jen je, kdy dostaneme více zbraní, abychom zbytek země osvobodili, Jsme lepší bojovníci a hájíme svůj domov. Výhoda je na naší straně, ale zbraní pořád nemáme dost. Máme ale lidi a máme vůli," analyzoval současnou situaci na bojišti.

Po zvěrstvech, která viděl, nemá s ruskými okupanty své vlasti žádné slitování. „Všichni Rusové, kteří přišli na Ukrajinu bez pozvání, budou eliminováni a nevrátí se celí," napsal nedávno na svůj Twitterový účet, na němž také kvitoval iniciativu české hokejové legendy Dominika Haška, který otevřeným dopisem apeloval na NHL a tenisové okruhy ATP a WTA, aby i ony vyloučily Rusy z mezinárodní sportovní scény.

„Tenis dělá v tomto případě hodně špatnou práci. Jen Wimbledon se zachoval správně, stejně jako řada dalších sportů. Jsem jednoznačně pro zákaz (startu Rusů). Tohle rozhodnutí samozřejmě na válce nic nezmění, jde jen o to ukázat silnou reakci světa," ocenil rozhodnutí Wimbledonu neumožnit start hráčům z Ruska a Běloruska, za což byl turnaj potrestán pokutou a odejmutím bodové dotace pro hráče za výhry.

Související témata: