Hlavní obsah

Tenisová kráska promluvila o nejbolestivější porážce: Kvitová mi nakopala zadek

Byla to porážka, která bolela ze všech nejvíc. Aby také ne, když ji utrpěla ve finále slavného Wimbledonu. Kanadská tenistka Eugenie Bouchardová zavzpomínala na duel o titul v All England Clubu před deseti lety, v němž podlehla Petře Kvitové. S drtivou prohrou 0:6, 3:6 se dodnes nesmířila.

Foto: Profimedia.cz

Zklamaná Eugenie Bouchardová neměla ve finále Wimbledonu 2014 proti Petře Kvitové nárok.

Článek

Nejjednoznačnější ženské finále Wimbledonu za posledních 41 let trvalo pouhých 55 minut. Kratší duel o titul viděli diváci v Londýně naposledy v roce 1983, kdy Martina Navrátilová vyprovodila z kurtu Američanku Jaegerovou za 54 minut (6:0, 6:3).

Bouchardová se nejen o debaklu s českou hvězdou rozpovídala v podcastu bývalého amerického televizního reportéra Brandona Saha.

„Celý turnaj jsem hrála skvěle, všechno šlo opravdu hladce. Cestou do finále jsem neztratila ani set.“ Tehdy dvacetiletá Kanaďanka vyřadila v semifinále světovou trojku Rumunku Halepovou a o kolo dříve Němku Kerberovou, devítku rankingu. Ve finále jí však Kvitová nedala nárok.

Foto: Profimedia.cz

Eugenie Bouchardová gratuluje Petře Kvitové k triumfu ve wimbledonském finále před deseti lety.

„Doslova mi nakopala zadek, byla jsem bez šance,“ vzpomínala populární Genie, která má na svém Instagramu přes dva miliony fanoušků. „Od začátku naprosto dominovala. Rychle jsem pochopila, že si nezasloužím vyhrát. I tak to byla nejbolestivější porážka, uronila jsem hodně slz.“

Kanadská kráska, jež byla v říjnu 2014, čtvrt roku po neúspěšném utkání o wimbledonský titul, světovou pětkou, se poté již v žádném dalším grandslamovém finále neobjevila. Naopak, její kariéra nabrala strmý sešup dolů.

Obhajoba wimbledonských 1300 bodů za největší úspěch kariéry skončila překvapivým krachem již v prvním kole na raketě tehdy 117. hráčky světa, Číňanky Duan. „V roce 2014 se mi opravdu dařilo, a o to těžší pro mě byl rok 2015. Je potřeba si uvědomit, že o psychickém rozpoložení hráčů se vůbec nemluví. V tenise nemůžete přijít na tiskovku a říct, že máte jakýkoliv sebemenší problém, váš další soupeř by toho totiž okamžitě využil.“

Nalomená sebedůvěra v kombinaci se zdravotními problémy doslova zničily slibně rozjetou kariéru rodačky z Montrealu. „Bylo to hrozné, nedaří se vám a jste na druhém konci světa. Mívala jsem stavy, kdy jsem třeba 48 hodin nevylezla z hotelového pokoje,“ svěřila se.

„Tehdy jsem o tom nemohla mluvit, ukázala bych slabost, to se v tenise nenosí. Kdybych přiznala, že mám terapeuta, byla bych považována za slabou. Ale jsem si jistá, že tím si prošla spousta hráček,“ uzavřela.

Bouchardové, jež si nyní dává od tenisu pauzu a věnuje se pickleballu, aktuálně patří 983. příčka žebříčku WTA.