Hlavní obsah

Tenisová jednička Sinner po dopingové kauze propustil kondičního trenéra a fyzioterapeuta

První hráč světa Jannik Sinner před začátkem tenisového US Open oznámil, že kvůli své dopingové kauze propustil kondičního trenéra a fyzioterapeuta. Třiadvacetiletý Ital měl v březnu během turnaje Masters v Indian Wells pozitivní test na anabolický steroid klostebol, ale zákazu startů unikl.

Foto: Susan Mullane, Reuters

Jannik Sinner s trofejí za vítězství v Cincinnati

Článek

Letošní vítěz Australian Open uspěl s vysvětlením, že mu zakázanou látku ve spreji aplikoval na malou ránu na kůži jeho fyzioterapeut Giacomo Naldi, jenž ho denně masíroval. Sprej prý Naldimu poskytl kondiční trenér Umberto Ferrara.

„Byli důležitou součástí mé kariéry,“ řekl Sinner na páteční tiskové konferenci v dějišti US Open. „Odvedli jsme neuvěřitelnou práci, zažili spoustu úspěchů, za kterými stál můj skvělý tým. Kvůli těmhle chybám už k nim nemám důvěru, abychom společně pokračovali,“ uvedl tenista.

Sinner neměl po pozitivním testu ani dočasně zastavenou činnost, neboť se proti automatické suspendaci úspěšně odvolal, což řada tenistů kritizuje a upozorňuje na dvojí metr. Jeho jediným trestem za dopingové provinění je ztráta 400 bodů a prémie 325 000 dolarů (7,4 milionu korun) za postup do semifinále v Indian Wells.

Jeho dopingový nález vyšel najevo v úterý den poté, co získal v Cincinnati pátý letošní titul. „V posledních měsících jsem se hodně trápil. Čekal jsem na výsledek. Jediné, co teď potřebuji, je pročistit ovzduší,“ řekl Sinner.

Podle svých slov se vyhnul pozastavení činnosti díky tomu, že jeho tým rychle identifikoval zdroj kontaminace. „Důvod, proč jsem mohl hrát, byl ten, že jsme věděli, odkud ta látka je a jak se dostala do mého těla,“ řekl. „To je hodně důležité, zodpovědět jim to, a oni to hned pochopili,“ uvedl.

„Kdo mě dobře zná, ví, že bych nikdy neudělal nic, co je v rozporu s pravidly. Co se týče mé pověsti, uvidíme, jak se to vyvine. Tohle opravdu nemůžu ovlivnit,“ konstatoval před vstupem do US Open, kde bude jeho soupeřem v prvním kole Američan Mackenzie McDonald.

Související témata: