Hlavní obsah

Táta mě před US Open zkopal do bezvědomí. Hvězda reaguje na šokující násilí v tenisu

Tenisovým světem v posledních dnech otřásá případ brutálního násilí na tenisových kurtech, které páchal čínský otec na své 14leté dceři během tréninku v Srbsku. Na záběry, které se dostaly na sociální sítě, ostře reagovala celá řada současných i bývalých hvězd tohoto sportu. Že nejde o ojedinělou výjimku, následně potvrdila bývalá světová čtyřka Jelena Dokičová, která stejné ponižující násilí zažila na vlastní kůži i během profesionální kariéry.

Foto: Profimedia.cz

Jelena Dokičová se svým otcem Damirem na snímku z roku 2011.

Článek

Velmi svérázný a ambiciózní otec bývalé reprezentantky Austrálie, Jugoslávie a Srbska a Černé hory Damir dokázal svoji dceru vycepovat v jednu z nejlepších tenistek světa. Postupně ale vycházelo najevo, že běžnou součástí jeho tréninkových metod byl i psychický a fyzický teror vůči dceři, která si z jeho "péče" nese trvalé následky.

„Když mi bylo šestnáct, tak mě týden před US Open zkopal do bezvědomí. A to se nestalo jen jednou," vrací se nyní 39letá Dokičová v rozhovoru pro 9News Australia k začátkům své kariéry pod dozorem tatínka.

Ten mimochodem sám sebe prohlašoval za válečného veterána z války za chorvatskou nezávislost na straně Srbů z kraje devadesátých let. Na turnajích WTA několikrát způsobil skandál, kde býval za své chování vykazován z areálu.

Během Australian Open třeba mrštil kus ryby po pracovníkovi restaurace s tím, že za deset dolarů dostal příliš malý kus masa. V Srbsku zase vyhrožoval velvyslanci Austrálie s granátem v ruce, za což si nakonec odseděl 12 měsíců ve vězení.

„Média měla velkou legraci z toho, co dělal, jenže ve skutečnosti to žádná sranda nebyla. Když se na ty jeho skandály podíváte, tak byl agresivní, opilý a děsivý. Nikdo se nikdy neptal, kam až tohle může zajít. Co všechno dalšího ještě dělá," postěžovala si dříve tenistka v rozhovoru pro britský list Guardian.

Proto se nyní dokáže vžít do kůže mladé Číňanky, která si prochází ze strany svého otce podobný terorem.

„Bohužel, za zavřenými dveřmi se dějí ještě horší věci. O tom vůbec nepochybujte. Musel to někdo nafilmovat, aby všichni mohli vidět, jak něco takového vypadá. Něco se musí udělat, přesně o tomhle jsem mluvila, když jsem šla ven se svým příběhem. Bohužel nejsem první ani poslední, komu se tohle stalo," upozorňuje Dokičová.

„Je to zkrátka realita, ošklivá stránka sportu a bohužel i tenisu. Je potřeba o tom mluvit," pokračuje.

Dokičová přišla rovněž s šokující informací, že násilník z videa, které oblétlo svět, napadl nedávno i jiného člena srbské tenisové komunity.

„Ten otec a trenér 14leté dívky zmlátil někoho v tenisové akademii i před pár týdny. Ptám se, proč se tohle děje? Už má zakázaný vstup do několika klubů, jenže on pak působí dál v jiných klubech a turnajích. Systém je evidentně špatný. Pokud někdo něco takového udělá v jedné akademii, už by vůbec neměl mít nárok se přiblížit k jakémukoliv tenisovému kurtu," nabádá.

Související témata: