Hlavní obsah

Skvělé zprávy. Zdravotní stav českého supertalentu se lepší, těší se na trávu

Rekonvalescence 76. tenisty světa, osmnáctiletého Jakuba Menšíka, jenž se kvůli zranění ruky na poslední chvíli odhlásil z grandslamového French Open, se lepší. Prostějovský rodák už začal trénovat a vše směřuje k tomu, aby stihl začátek travnaté sezony a hlavně slavný Wimbledon.

Foto: Petr Marek, Sport.cz

Jakub Menšík a šéf prostějovského tenisového klubu Miroslav Černošek

Článek

„Vše jde správným směrem. Dělám maximum, abych se vrátil co nejdříve. Rád bych stihl celou travnatou sezonu. Ruku zatěžuji postupně podle pokynu doktorů. A přidávám na intenzitě a objemu,“ řekl Menšík v úterý Prostějově.

Hlavní problém byl podle něj v lokti. „Potácel jsem se s tím už delší dobu a s přechodem z betonu na antuku se to razantně zhoršilo. Díky mému servisu všechno v lokti dostávalo extrémně zabrat, zejména polární nerv a postranní šlachy. Ruka byla zkrátka přetížená. Přesnou příčinu ale nikdo jednoznačně neodhalil,“ vysvětlil.

Pomoci by měly i změny v provádění servisu. „Není to ale žádná velká komplikace. Jsem ve věku, kdy se všechno učí relativně jednoduše. Není to tak, že bych začal servírovat levou rukou. Jde o detaily, maličkosti, které nejsou okem zřetelné. Je to o řetězci, který se do něj dává, aby technicky byl co nejdokonalejší,“ popsal Menšík.

Neúčast v Paříži, kde se měl v prvním kole utkat s loňským finalistou Norem Casperem Ruudem, ale i na právě probíhajícím domácím challengeru v Prostějově, kde by si zahrál, kdyby na French Open vypadl v prvním týdnu, ho ale pořád mrzí. „Grandslamy a domácí turnaje, to je pro každého vždy nejvíc. Prostějovský challenger byl navíc mým prvním v životě, kde jsem hrál, tehdy na volnou kartu. Jsem tady doma, rád se sem vracím,“ uvedl.

Zdraví ale bylo přednější. „Kdybych hrál dál, vystavil bych ruku velkému riziku a to jsem nechtěl. Jsem mladý a klíčová je pro mě dlouhodobá stránka. Nechtěl jsem se zbytečně zhuntovat a pak mít třeba chronické problémy,“ zdůraznil.

Pár zápasů by si chtěl zahrát ještě před Wimbledonem. „Stoprocentně zdravý jsem naposledy hrál na konci dubna první dvě kola na turnaji v Madridu, z něhož jsem pak odstoupil. A na trávě mám na svém kontě jen dva starty na juniorských turnajích. Moc mě to na nich bavilo. Myslím, že mému stylu hry tento povrch bude sedět. Budu-li zdravotně v pořádku, mohl bych na něm urvat výborné výsledky,“ je přesvědčený Menšík.

Své úsilí kromě Wimbledonu, který je nyní na prvním místě, směřuje i k Turnaji mistrů pro hráče do jednadvaceti let, který se bude hrát v závěru roku v Saúdské Arábii. „Je to jeden z mých nejvyšších cílů pro tuto sezonu. Díky vydařeným výsledkům z jejího úvodu jsem na dobré cestě se tam kvalifikovat. Vyjde-li to, rád bych tam došel co nejdál,“ prozradil.

Vynucené pauzy využil nejen k léčbě zraněné ruky, ale také k přípravě na maturitní zkoušku, kterou nedávno úspěšně složil na Gymnáziu Jiřího Wolkera v Prostějově. „Jsem rád, že i tato stránka je za mnou, studium můžu hodit za hlavu a říct si, že už mám papíry na hlavu. Je to fajn, mám o starost méně. Mohu se naplno věnovat tenisu a své sportovní kariéře,“ zdůraznil.