Hlavní obsah

Světová dvojka pod palbou. Pořád se vymlouvá, zuří v Německu

Už před startem US Open patřil mezi největší favority. Brzká vyřazení Novaka Djokoviče a Carlose Alcaraze šance na první grandslamový titul v kariéře ještě umocnila. Jenže německý tenista Alexander Zverev svůj stín ani tentokrát nepřekročil a expertům v zemi našich západních sousedů už dochází trpělivost.

Foto: Profimedia.cz

Německý tenista Alexander Zverev na svůj premiérový grandslam stále čeká.

Článek

Podle kurzů sázkových kanceláří byl Zverev čtvrtým největším favoritem posledního grandslamu sezony. Jenže ani umetenou cestu až do případného finále nevyužil. Ve čtvrtfinále mu vystavil stopku Američan Fritz, jenž v boji o titul podlehl Italovi Janniku Sinnerovi. Ani 34. grandslamová účast tak kýžený úspěch Zverevovi nepřinesla. „Nevím, co k tomu říct,“ hlesl zklamaný Němec.

Ve své vlasti to po dalším z řady selhání Zverev pořádně schytal. „Jeho hra se prostě nezmění. Zase se pohyboval příliš daleko za základní čárou a jen se bránil. Měří 198 centimetrů, musí hrát agresivně,“ napsal ve svém komentáři uznávaný expert Achim Stecker. „Na síti přitom vyhrál 78 % výměn, možná už je to i nějaký mentální problém, Zverev se bojí chodit dopředu.“

S podobnými démony bojoval v rané fázi své fantastické kariéry i Tomáš Berdych, jenž posléze na přechodech k síti zapracoval a nakonec se mohl pyšnit špičkovými voleji.

„Vypadal, jako by hrál se zataženou ruční brzdou,“ přisadila si německá legenda a šestinásobný grandslamový šampion Boris Becker.

Řeč přišla i na neustále se opakující problém provázející celou Zverevovu kariéru. „Pořád hledá výmluvy. Proti Fritzovi za všechno mohla jeho raketa. Prý v ní neměl žádný cit. Pravda je ale jinde. Fritz byl odvážnější, útočnější,“ měl jasno novinář Stecker.

Zverevovi navíc pomalu, ale jistě dochází čas. V dubnu oslaví osmadvacáté narozeniny a šance konečně uspět na vytouženém grandslamu se každým rokem snižují. „Měl by vystoupit ze své komfortní zóny. Vystřídal spoustu špičkových koučů, aby se nakonec zase vrátil ke svému otci. To je špatně. Jeho hra se pod ním nikam neposouvá.“

Německý expert také poukázal na velkou trojku Federer, Nadal, Djokovič. „Všichni tři se udrželi na vrcholu tak dlouho, protože neustále přidávali do své hry nové prvky, to Zverevovi chybí.“

„Měl by provést důkladnou analýzu, protože stojí na rozcestí. Buď si dá ještě šanci vyhrát, nebo zůstane v paměti jako jeden z nejlepších hráčů, kteří grandslam nikdy nezískali,“ uzavřel Stecker své hodnocení.

Zverev, jenž se po US Open stal novou světovou dvojkou, se poprvé od newyorského krachu představí přístí týden v Pekingu, kde zahájí asijské turné. Přihlášen je také o týden později do Šanghaje.

Související témata: